nieuws

Nieuwe mortel verbetert renovatie woningen

bouwbreed Premium

neumünster ­ De term woningbouw wordt steeds meer uitgelegd als renovatie en steeds minder als nieuwbouw. Quick­mix uit Osnabrück leerde dat inmiddels tweederde van de activiteiten in de Duitse woningbouw verband houdt met renovatie en onderhoud. Mede om die reden ontwikkelde het bedrijf speciale mortels voor de renovatie van voegen in metselwerk en van gepleisterde gevels.

Renovatie van voegen in metselwerk is in de visie van Quick­mix niet gemakkelijk en dat stelt bijzondere eisen aan de mortel. De producent uit Osnabrück biedt met de RFM een voegmortel voor metselwerk. Het bindmiddel bestaat uit tras en sulfaatbestendige cement. De mortel komt in een reeks kleuren. De leverancier noemt de mortel geschikt voor het voegen van natuursteen. Voor de renovatie van gepleisterde gevels ontwikkelde het bedrijf de mortel MFR. Die wordt in een laag van 5 tot 15 millimeter opgebracht en vult zo alle oneffenheden op. In het materiaal zitten vezels waarmee de pleister aan de ondergrond hecht en de nieuwe laag tegen scheuren beschermt. De leverancier beveelt het aan als renovatieproduct voor versleten minerale pleisterlagen.

Quick­mix gaat in een nieuwe brochure in op de renovatie van gepleisterde gevels en legt uit welk product uit de eigen catalogus voor welk mankement kan worden gebruikt. De publicatie helpt met de beoordeling van de ondergrond en de kwaliteit van de pleisterlaag en leert welke maatregelen er aan de renovatie voorafgaan. De samenstellers bespreken de oorzaak en de vorm van scheuren en geven aan op welke manier die met welk product van Quick­mix kunnen worden hersteld. De leverancier benadrukt dat schade vele oorzaken heeft en dat de praktijk moet uitwijzen of de voorbeelden die de brochure van de aanpak geeft voor een bepaald geval de beste is.

Reageer op dit artikel