nieuws

Nieuwe Gamma in strijd met bestemmingsplan

bouwbreed Premium

den haag – Tegen de vestiging van een Gamma bouwmarkt in Leidschenveen zijn bezwaren ingediend door concurrent Hornbach. De nieuwe Gamma zou in strijd zijn met het geldende bestemmingsplan.

“De Gammavestiging botst met het bestemmingsplan”, zegt de juriste mevrouw Oppendijk – Van Veen van het Amsterdamse advocatenkantoor Lovells, dat de zaak namens Hornbach aanhangig maakte. “Volgens dit ontwerp is de plek niet bestemd voor zulke detailhandel. Het gaat hier om een autoluw gebied. En een Gamma trekt altijd veel autoverkeer. Bovendien zijn in het plan drie locaties aangewezen voor perifere-detailhandel. Leidschenveen wordt er niet in genoemd. Nu er nog geen definitieve toestemming is gegeven voor de nieuwe Gamma-vestiging, proberen we de gemeente ertoe te bewegen er van af te zien.”

Momenteel heeft Gamma een vestiging in Leidschendam. In 2000 werd besloten deze te verplaatsen naar de gewraakte locatie in Leidschenveen. De bouwmarkt daar is groter dan de huidige en heeft 315 parkeerplaatsen. Het nieuwe filiaal is ontworpen door architect Jan Brouwer van XX architecten.

Concurrent Hornbach heeft binnen Haaglanden een gecombineerde bouw- en tuinmarkt in Wateringen.

Een woordvoerder van Intergamma, het concern dat de Gamma-formule exploiteert, vindt de zaak in Haaglanden niet uniek. “Het gebeurt continu. Het is een soort spelletje waar iedereen aan meedoet. En eigenlijk is dat ook wel logisch dat concurrerende bouwmarkten proberen elkaar de voet dwars te zetten.” Hij tekent daarbij aan dat Intergamma noch Hornbach direct bij de zaak betrokken zijn. Het gaat om franchisenemers van deze concerns die met elkaar in de ring gaan.

Niet alleen concurrent Hornbach protesteert overigens tegen de mogelijke komst van de nieuwe Gamma in Leidschenveen. Ook een van de omwonenden heeft zijn onvrede geuit. Hij vreest voor geluidsoverlast. Een vergelijkbare zaak speelt in de wijk Ypenburg. Daar wordt een Praxis bouwmarkt gevestigd en ook die zou in strijd zijn met het geldende bestemmingsplan. In dit geval was het te laat om hiertegen nog bij de gemeente te protesteren omdat die zijn fiat al aan het plan had gegeven. Hierop begon advocatenkantoor Lovells een procedure bij de Raad van State.

Oppendijk-Van Veen verwacht dat de uitspraak van de Raad van State, die binnen enkele weken wordt verwacht, invloed zal hebben op de zaak in Leidschenveen.

Reageer op dit artikel