nieuws

Nederland wil breed kanaal naar Parijs

bouwbreed

luxemburg ­ Tussen Rotterdam en Parijs moet een behoorlijke binnenvaartroute komen. De huidige zigzag­verbinding met smalle kanaaltjes en riviertjes moet daartoe grondig worden uitgebreid. Ministers van Nederland, België en Frankrijk gaan hier samen aan werken, zo hebben ze donderdag gezegd tijdens een vergadering van Europese verkeersministers. Het project kan belangrijk worden voor de Nederlandse binnenvaartschippers, […]

luxemburg ­ Tussen Rotterdam en Parijs moet een behoorlijke binnenvaartroute komen. De huidige zigzag­verbinding met smalle kanaaltjes en riviertjes moet daartoe grondig worden uitgebreid. Ministers van Nederland, België en Frankrijk gaan hier samen aan werken, zo hebben ze donderdag gezegd tijdens een vergadering van Europese verkeersministers. Het project kan belangrijk worden voor de Nederlandse binnenvaartschippers, verwacht de Nederlandse verkeersminister Peijs. “Je kunt je voorstellen dat een grote stad als Parijs veel bouwstoffen nodig heeft. Die gaan nu via andere havens en via de weg.”

Op dit moment loopt al wel een brede binnenvaartroute via de Schelde tot aan de Belgische plaats Valenciennes. Vandaar slingert de route circa 200 kilometer in smalle stukjes tot aan de Seine in Parijs. “Dat deel is nu bevaarbaar voor schepen tot 300 ton. Dat moet minstens duizend ton worden.” Europees commissaris De Palacio wilde het voorstel aanvankelijk niet plaatsen op een lijst van circa dertig grote Europese projecten. Ze meende dat de betrokken landen het onderling oneens waren. “Een misverstand”, zei Peijs. “Tijdens de vergadering hebben we een verklaring opgesteld dat zowel Nederland, België als Frankrijk wil oppakken.”

Reageer op dit artikel