nieuws

Muller Bouw gaat in blokken door de Roofvogelbuurt

bouwbreed Premium

oss ­ De woonkamer van Sperwerstraat nummer 35 in Oss zit s ochtends om kwart over zeven al goed vol. Aan twee lange kantinetafels drinken de timmermannen van het aannemersbedrijf Muller Bouw een kopje koffie. Maar niet te lang, want om half acht staat de eerste afspraak op de agenda, en o wee als je te laat komt.

Voor de renovatie van de Roofvogelbuurt heeft woningcorporatie Brabant Wonen één van de eigen woningen als bouwkeet ingericht. Het huis is goeddeels gestript maar heeft al wel dubbele beglazing en nieuwe ongeschilderde kozijnen.

Uitvoerder Henk van Leuken heeft zijn kantoortje op de eerste verdieping in de slaapkamer aan de voorkant van het huis ingericht. Aan de muur hangt een grote plattegrond die de wijk in blokken verdeelt.

Dat hebben we voor de planning gedaan”, legt directeur Rob Muller van het gelijknamige familiebedrijf uit. Blok nummer één staat voor de eerste vier woningen in de ijversingel waarna de route zich via de Spoorlaan, de Landweerstraat Noord, de Sperwerstraat, de Condorstraat en de Havikstraat door de wijk heen kronkelt. Tot het traject bij blok 31 eindigt.

“Wij zijn gemiddeld tien dagen in de woning, of niet Henk”, kijkt Muller zijn uitvoerder vragend aan. Henk van Leuken knikt instemmend als hij het kantoortje binnenstapt. In die tijd worden de huizen zo verbouwd dat ze er weer een poosje tegen kunnen. Naast werk binnen, zoals het vernieuwen van de keuken of het plaatsen van dubbel glas, worden de huizen ook aan de buitenkant opgeknapt. Zo wordt op verschillende plaatsen het voegwerk vernieuwd en krijgen de daken daar waar nodig is nieuwe dakpannen.

In de slaapkamer aan de achterkant van het huis heeft opzichter Bert Geurts zijn kantoor ingericht. Namens de woningbouwcorporatie Brabant Wonen, die eigenaar is van de woningen en opdracht heeft gegeven voor de klus, onderhoudt hij het contact met de bewoners en controleert of alle werkzaamheden volgens afspraak worden uitgevoerd.

“De communicatie met de bewoners is het grootste probleem”, vertelt Geurts. Een renovatieproject als in de Roofvogelbuurt waarbij mensen in de huizen blijven zitten, is volgens de spraakzame Brabander dan ook niet voor iedere bouwvakker weggelegd. “In de nieuwbouw kom ik wel eens van die stugge uitvoerders tegen. Dat kan dus niet bij renovatie”.

Geurts is tevreden over Van Leuken en zijn ploeg. “Henk heeft die mensen zelf bij elkaar gezocht”, vertelt hij met plaatsvervangende trots. Een paar ervaren, wat oudere vakmensen samen met een stel jonge timmermannen. Een goede mix vindt de opzichter. “Die oude vaklui heb je nodig. In de nieuwbouw maakt het niemand wat uit hoe lang het huis blijft staan. Maar bij ons moet het zeker weer twintig jaar mee”.

De buurtbewoners maken het Van Leuken soms knap lastig. Tien minuten te laat op een afspraak leidt algauw tot geïrriteerde telefoontjes. Tegelijkertijd nemen de huurders het zelf niet zo nauw met de planning waardoor de uitvoerder regelmatig voor niets met zijn mensen op de stoep staat.

Eenmaal binnen, moet Van Leuken behoedzaam omgaan met mensen die een slaatje proberen te slaan uit de renovatie. “Ze beweren dan bij hoog en bij laag dat wij de vloerbedekking hebben verpest. Maar aan de slijtplekken is goed te zien dat het tapijt er al wel twintig jaar ligt”. Met foto�s en een goed gesprek wapent Van Leuken zich tegen dergelijke beschuldigingen.

Toch heeft de uitvoerder ook positieve ervaringen. “Hier in de Havikstraat woont tante Sjaan en die kan taarten bakken!, wel zó hoog”, vertelt Van Leuken met duim en wijsvinger ver uit elkaar.

�Een stugge uitvoerder kán niet bij renovatie�

Reageer op dit artikel