nieuws

MKB wil hooguit 10 miljoen betalen voor kopieerrecht

bouwbreed

delft ­ De kopieeraanslag voor het bedrijfsleven mag maximaal 10 miljoen euro per jaar kosten. Bovendien moet het innen van de vergoeding voor het kopiëren van auteursrechtelijk beschermd werk eenvoudiger worden.

Dat vragen de brancheorganisaties MKB­Nederland en VNO­NCW aan de stichting Reprorecht en de ministeries van Justitie en Economische Zaken. “Wij zijn nog in gesprek met Reprorecht over een nieuw systeem van inning. Dat het eenvoudiger moet, is duidelijk. Handhaven van de regels is dan ook veel goedkoper en makkelijker”, aldus secretaris fiscale zaken J. Warmerdam van MKB­Nederland.

Volgens Warmerdam blijkt uit een vergelijking met omringende landen dat de stichting te hoog heeft ingezet door van het begin af aan uit te gaan van een jaarlijkse opbrengst van 70 miljoen euro. “Als wij kijken naar landen als België en Duitsland, is 10 miljoen euro veel realistischer.”

Volgens directeur economische zaken C. Oudshoorn van VNO­NCW komt die 10 miljoen euro ook overeen met het bedrag dat de overheid zelf bij het voorbereiden van wetgeving in 1990 als uitgangspunt nam. Sinds februari bepaalt de wet dat bedrijven een vergoeding moeten betalen voor het kopiëren van werk dat auteursrechtelijk is beschermd.

De hoogte van de aanslag zorgde begin dit jaar direct voor veel ophef bij ondernemers, omdat de stichting onjuiste schattingen zou maken van de aantallen kopieën. Bij MKB­Nederland zijn ongeveer 4500 klachten binnengekomen en bij VNO­NCW vele honderden. Staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken deed in augustus ­ geschrokken van het aantal klachten ­ een beroep op de stichting om met de ondernemersorganisaties om tafel te gaan zitten.

Tot grote tevredenheid van VNO­NCW heeft Reprorecht zich vervolgens zeer terughoudend opgesteld bij het innen van de kopieerheffingen. De ondernemersorganisatie hoopt dat er nog voor het einde van het jaar met de ministeries van Justitie en Economische Zaken afspraken vallen te maken over “een billijker systeem voor reprorechtvergoeding”.

Volgens MKB­Nederland en VNO­NCW moeten bedrijven in drie groepen worden onderverdeeld. De ondernemingen zonder kopieerapparaat moeten direct worden vrijgesteld van een heffing. Bedrijven die jaarlijks minder dan 50.000 kopieën maken, zouden per jaar tussen de 10 en 15 euro moeten betalen. Ondernemers die meer dan 50.000 kopieën maken, zouden per kopie moeten betalen. (anp)

Reageer op dit artikel