nieuws

MKB doet voorstel voor loonbeleid

bouwbreed Premium

delft ­ MKB­Nederland heeft zijn kaarten voor een najaarsakkoord met de vakbonden en het kabinet op tafel gelegd. De ondernemersorganisatie wil dat werknemers vanaf 62,5 jaar met vroegpensioen kunnen en dat de regering de bezuinigingen op de wao en de ww verzacht. Dat heeft de organisatie voor het midden­ en kleinbedrijf gisteren gezegd.

Het plan kost volgens MKB­Nederland ongeveer 2 miljard euro. Dat geld wordt in 2005 terugverdiend omdat de organisatie van de vakbonden eist dat ze de lonen de komende twee jaar bevriezen. Dat zou genoeg zijn om de economie uit het slop te trekken. Overigens acht MKB wel eenmalige loonstijgingen mogelijk in sectoren die nog goed draaien. De vakbonden zijn positief over het plan. Volgens de FNV erkent nu ook MKB­Nederland dat de regering extra geld moet uittrekken om de economie te stimuleren. De lonen twee jaar lang bevriezen is volgens de CNV echter geen optie. Of de vakbond toch daarvoor te bewegen is als eenmalige loonsverhoging mogelijk blijft, wilde CNV­voorzitter Terpstra niet zeggen. “Die kaart wil ik op dit moment niet van de buik halen.”

MKB­Nederland schat dat zijn plan de economie dusdanig zal versterken dat het in 2005 een positief effect op de begroting heeft van 1 miljard euro. Daarnaast wil de organisatie de aangekondigde levensloopregeling uitstellen, wat 300 miljoen in het laatje brengt. Verder heeft het kabinet 800 miljoen in het vooruitzicht gesteld als de lonen 2 jaar op slot gaan. De regering accepteert overigens dat het begrotingstekort daarmee iets verder oploop

In totaal betekent dit ongeveer 2 miljard om de bezuinigingen van het kabinet op de ww, de wao en het vroegpensioen te verzachten. Addertje onder het gras is dat de besparingen pas in 2005 gaan gelden terwijl het kabinet in het MKB­plan volgend jaar al 2 miljard euro extra moet uittrekken om de sociale partners tegemoet te komen. Volgens MKB moet de overheid net als ondernemers eerst investeren om later te oogsten.

Reageer op dit artikel