nieuws

Mentor leert architect de beroepspraktijk

bouwbreed Premium

den haag ­ Architectenbureaus hebben veel belangstelling voor het Experiment Beroepservaring Jonge Architecten. Doel van het project is jonge stedenbouwkundigen gedurende twee jaar ervaring te laten opdoen in de praktijk.

“De Bond van Nederlandse Architecten en ruim dertig architectenbureaus ondersteunen dit experiment”, aldus de Rijksgebouwendienst die nauw betrokken is bij het experiment. “Het doel is om op langere termijn te komen tot een flexibele en dynamische ervaringstructuur voor alle aankomende architecten.”

Het werkervaringsproject richt zich op architecten met een voltooide opleiding aan een Technische Universiteit of een Academie van Bouwkunst en werkzaam zijn bij een van de dertig architectenbureaus die aan het experiment meedoen. “Jonge architecten die nog geen baan hebben, kunnen solliciteren bij de overige bureaus die zich hebben aangemeld, omdat ze geïnteresseerd zijn in het experiment”, zegt een woordvoerder van het Atelier Rijksbouwmeester, dat nauw bij het project is betrokken. “Ze moeten dan wel de gewone sollicitatieprocedure doorlopen. Dit is geen werkgelegenheidsproject.”

Spoedcursus

Het programma is erop gericht om in een periode van twee jaar beginnende stedenbouwkundigen kennis te laten maken met het dagelijks werk in hun beroep. “Het is in feite een spoedcursus �hoe doe ik het in de praktijk�”, zegt de woordvoerder. “Op universiteiten komen sommige onderwerpen minder aan de orde en die leemte wordt opgevuld.”

Elke deelnemer krijgt een eigen mentor. Vooraf bespreken zij hoe het leerprogramma wordt ingericht. Naast de individuele begeleiding wordt een aantal gezamenlijke cursussen en workshops gehouden. Het gaat hierbij om onder meer workshops over de presentatie van projecten en een introductiecursus over de beroepspraktijk.

Reageer op dit artikel