nieuws

Ketelhuis omgebouwd in Noord-Amsterdam

bouwbreed Premium

amsterdam – De Algemene Woningbouw Vereniging (AWV) in Amsterdam bouwt ketelhuizen in het noorden van Amsterdam om tot bedrijfsruimte. Eén is af, drie volgen later dit jaar.

In de kamer van R. Groenhuyzen, adviseur planmatig onderhoud van de Algemene Woningbouw Vereniging, liggen tekeningen en foto�s van vier voormalige ketelhuizen in Nieuwendam Noord.

Vanaf de straat maakt het oude ketelhuis, onderin het woonblok, een sombere indruk. Er is vaak niet meer te zien dan een kale muur, een smoezelige deur en een raam met matglas. De ruimtes binnen zijn klein, kil en donker.

In deze vier ketelhuizen stonden vroeger een olietank en ketels voor de blokverwarming van de woningcomplexen daarboven. “In 1995 is AWV begonnen deze blokverwarming te vervangen door individuele cv-installaties. De ketelhuizen op de begane grond verloren daarmee hun functie”, schetst Groenhuyzen. Na de verwijdering van de ketels stonden de ruimtes van 60 vierkante meter jarenlang leeg of werden gebruikt als opslagruimte.

Hier kwam verandering in na een onderzoek van stadsdeel Noord en de dienst Economische Zaken. Uit dit onderzoek bleek een chronisch tekort aan kleine bedrijfsruimte in Amsterdam Noord.

Corporaties dachten mee en de ketelhuizen leken al snel uitermate geschikt door hun ligging en afmetingen. Architectenburo Hooyschuur-Reinbergen in Wormerveer maakte een ontwerp. Bouwbedrijf J.M. Deurwaarder, gevestigd in Warmenhuizen, was verantwoordelijk voor de verbouwing.

Deze zomer nam een logopedist haar intrek in één van de voormalige ketelhuizen, aan de Beemsterstaart 160. Aan de voorzijde is een entree gemaakt van glas, zodat de ruimte een open uitstraling heeft. Hiervoor is één buitenmuur opengebroken.

Een hele klus, concludeert Groenhuyzen van AWV omdat de slopers worstelden met het verwijderen van hardnekkig betonijzer. Een binnenmuur, oorspronkelijk bestond het ketelhuis uit twee ruimtes van elk zo�n 30 vierkante meter, werd ook verwijderd. Twee stalen balken zijn in de lengte van de ruimte aangebracht om de last van de verdiepen erboven te dragen. Alle buizen en leidingen zijn gesloopt en de vloer is op een gelijk niveau gebracht met de straat.

Er is een keukenblok geplaatst, een klein magazijn/archief gecreëerd en een kleine tuin aangelegd.

Na de oplevering was er één probleem. De praktijkruimte bleef lang vochtig. Dit kwam volgens Groenhuyzen omdat de ruimte te lang werd blootgesteld aan wind en water. “De buitenmuur was namelijk opengebroken, maar het duurde erg lang voordat de kozijnen er waren.” Inmiddels is dit probleem opgelost. Groenhuyzen benadrukt dat de planning bij de andere ketelhuizen beter moet.

Over een paar weken begint aannemer Deurwaarder met de ombouw van de drie andere ketelhuizen. Groenhuyzen verwacht dat de ruimtes in februari volgend jaar worden opgeleverd. Totale kosten die gemoeid zijn met de ombouw van één huis bedragen 42.000 euro. De huurprijs ligt rond de 450 euro per maand.

Reageer op dit artikel