nieuws

Kamervragen over bouwstop in Leiden

bouwbreed Premium

leiden – Zowel kamerleden van het CDA als de VVD hebben schriftelijk vragen gesteld aan de minister van VROM over de impasse die is ontstaan nu Leiden voor de binnenstad pas bouwvergunningen mag afgeven als de bestemmingsplannen in orde zijn. Dat kan zeker tot eind 2004 duren.

Tweede Kamerlid A. Vietsch (CDA) vindt het uiterst merkwaardig dat burgers en bedrijven het slachtoffer worden, omdat de gemeente Leiden haar zaakjes niet op orde heeft. “Leiden had de bestemmingsplannen voor de binnenstad allang moeten aanpassen aan de status �beschermd stadsgezicht�. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen als een horecazaak op last van de brandweer of inspectie zijn pand moet verbouwen, maar door deze bouwstop geen vergunning krijgt? Moet de zaak dan sluiten?”, vraagt Vietsch zich af. En kan de gemeente aansprakelijk worden gesteld voor de schade die particulieren, makelaars of bouwbedrijven lopen als gevolg deze nalatigheid?

BouwNed Leiden en omstreken meldde eerder in Cobouw dat aannemers en aanverwante bedrijven nu veel klussen mislopen. Het jaarlijks gezamenlijk bouwpotentieel in de binnenstad is zo�n 15 tot 20 miljoen euro en tientallen banen staan op de tocht.

De impasse is ontstaan na een uitspraak van de Haagse rechtbank die oordeelde dat bouwvergunningen pas weer zijn toegestaan als de bestemmingsplannen zijn voorzien van de vermelding �beschermd stadsgezicht�, volgens de Monumentenwet verplicht.

Volgens CDA-raadslid A. Flippo had Leiden de �bouwstop� kunnen voorzien. “Ik begrijp niet dat de gemeente zo verrast is. In Leeuwarden en Sneek heeft de Raad van State vorig jaar op precies dezelfde gronden bepaald dat de bestemmingsplannen moesten worden herzien.”

BouwNed heeft inmiddels al zijn 85 vestigingen erop attent gemaakt goed in de gaten te houden of soortgelijke situaties ook in andere gemeenten spelen. “Dit geldt in feite voor alle dorpen en steden met een historische kern en verouderde bestemmingsplannen”, aldus L. Steijn van BouwNed.

Reageer op dit artikel