nieuws

Kadaster: woningen minder vlot van de hand

bouwbreed

apeldoorn – Het aantal verkochte woningen is in het derde kwartaal met 4,3 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2002. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster.

Uitgezonderd in Friesland, namen overal in het land de transacties af. De grootste terugslag valt te zien in Zuid-Holland. Het aantal verkopingen daalde 9,8 procent tot 12.517. In Drenthe en Utrecht krompen de transacties met ruim 8 procent. In Friesland daarentegen gingen meer woningen van de hand. Het aantal transacties steeg ten opzichte van de zomer 2002 met 10,2 procent tot 2065 woningen. In vergelijking met het tweede kwartaal is zelfs sprake van een toename met 21,9 procent.

Hoewel de transacties zich ten opzichte van een jaar geleden in een dal bevinden, steeg het aantal verkopingen vergeleken met het tweede kwartaal met 8,9 procent tot 52.600. Slechts in Drenthe daalden de verkopingen (met 3,3 procent) ten opzichte van het tweede kwartaal.

De gemiddelde verkoopprijs van woonhuizen steeg volgens het Kadaster in het derde kwartaal met 0,9 procent tot 203.430 euro. In doorsnee wordt het meeste geld neergeteld in Utrecht: 236.209 euro. Direct gevolgd door Noord-Holland (235.267 euro), Noord-Brabant (226.678 euro) en Gelderland (219.767 euro).

Het goedkoopst gaan de woningen in Groningen van de hand. Per huis wordt 146.470 euro betaald. Wie spaarzaam wil kopen komt ook goed aan zijn trekken in Zeeland (155.272 euro) en Friesland (158.427 euro). In Zuid-Holland werd in het derde kwartaal gemiddeld 190.976 euro uitgegeven door de kopers van woningen.

Verkoopprijs

In vijf provincies daalde de verkoopprijs ten opzichte van het derde kwartaal in 2002. Het meest in Noord-Holland (2,8 procent) en Friesland (2,2 procent). Ook in Drenthe, Overijssel en Limburg heeft zich een prijsdaling ingezet. In Friesland duikelden de opbrengsten in de periode juli – september met 4,5 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. De relatief goedkope provincies Zeeland en Flevoland kenden afgelopen jaar een prijsstijging van respectievelijk 7,1 en 6,0 procent.

Reageer op dit artikel