nieuws

Inlaat van zoet water in Hollandse polders beëindigd

bouwbreed Premium

“Dit komt overeen met een kolom water op een voetbalveld van 25 kilometer hoog.” Zo schetsen de betrokken instanties in een gezamenlijke verklaring de forse omvang van de operatie. De zomer was dan ook extreem droog. In een reguliere zomer komen de polders echter ook al water tekort. De hoeveelheid die wordt ingelaten ligt gemiddeld […]

“Dit komt overeen met een kolom water op een voetbalveld van 25 kilometer hoog.” Zo schetsen de betrokken instanties in een gezamenlijke verklaring de forse omvang van de operatie. De zomer was dan ook extreem droog.

In een reguliere zomer komen de polders echter ook al water tekort. De hoeveelheid die wordt ingelaten ligt gemiddeld op zo�n 50 miljoen kubieke meter. Dat gebeurt dan via de reguliere inlaatplaats: de Hollandsche IJssel bij Gouda.

Deze werd op het hoogtepunt van het watertekort echter onbruikbaar door verzilting. De verzilting van de Hollandsche IJssel is door de toegenomen wateraanvoer verminderd tot ruim onder de norm van 200 milligram per liter.

Alleen bij de monding in Nieuwe Maas zit nog een zoutprop met een iets hoger chloridegehalte, maar deze zal, zo is de verwachting, spoedig via de Nieuwe Waterweg naar zee worden afgevoerd.

Vaarverboden

De tijdens de wateraanvoer vanaf het Amsterdam Rijnkanaal ingestelde vaarverboden op de Leidsche Rijn en de Oude Rijn (tussen Haanwijk en de Snellerbrug in Woerden zijn opgeheven.

De waterinlaatperiode is medio april begonnen.

Behalve via Gouda 71 miljoen kuub) en het Amsterdam­Rijnkanaal (38 miljoen kuub) werd nog 18 miljoen kuub IJsselmeerwater ingelaten via Tolhuissluis. Door een gecompliceerde operatie werd daarbij de stroomrichting omgekeerd. Dat gebeurde van 26 augustus tot 12 september.

Reageer op dit artikel