nieuws

Ingenieursbureau Fugro voert precisie op tot een centimeter

bouwbreed

houston – Ingenieursbureau Fugro legt de laatste hand aan een satellietgestuurd positioneringssysteem waarmee de bouw voortaan tot op de centimeter precies uit de voeten kan. Door toename van de nauwkeurigheid met een factor tien komen geheel nieuwe toepassingen binnen handbereik.

“Fugro zet in op het bieden van de best mogelijke positiebepaling op zowel het land als de zee”, aldus directeur K. Wester van Nederlands grootste ingenieursbureau. “Momenteel werken we tot op de decimeter nauwkeurig. Over een paar jaar zal de precisie een centimeter zijn. Wanneer exact? Dat is lastig te zeggen. We zijn vol optimisme druk bezig. Als de pogingen binnen drie tot vijf jaar mislukken, zijn onze plannen niet haalbaar en zullen we andere doelen moeten kiezen.”

Precies weten waar je bent, is voor Fugro een kernactiviteit. De focus richt zich zowel op bovengrondse constructies als het maaiveld en plekken 6 kilometer onder de oppervlakte. “De bouw is en blijft voor Fugro erg belangrijk”, aldus directeur Wester. Samen met bestuursvoorzitter G. Kramer geeft hij leiding aan het concern dat in de eerste helft van het jaar voor 405 miljoen euro bedrijvigheid realiseerde. “We halen uit de bouw toch zo�n 30 procent van onze omzet. In sommige regio�s ligt het aandeel hoger, zoals in Nederland, Oost-Europa en de opkomende markt Midden-Oosten. In Amerika ligt het accent meer op de offshore.”

Bij ontwikkeling van producten gebaseerd op plaatsbepaling, mijdt Fugro het stedelijk gebied. De stad wordt overstelpt door fijnmazige netwerken op basis van bijvoorbeeld FM-radiotechnologie, waardoor de concurrentie groot is. In het relatief lege buitengebied en op zee heeft Fugro zich als specialist een sterke positie verworven. Profiterend van eigen ruimte op een satelliet die boven de evenaar geo-stationaire baantjes draait, bieden de ingenieurs uit Leidschendam bijzondere producten aan. De positiebepaling van Fugro geldt als opmerkelijke verbetering ten opzichte van het ruwe GPS-systeem, waarvan de gewone mobiele telefonie gebruikt maakt.

“Een schipper op een zeilboot geeft geen extra geld uit om tot op de decimeter te weten waar hij zich bevindt. Als hij gratis via GPS tot op enkele tientallen meters zijn plaats weet, is hem dat goed genoeg”, stelt Wester. “Anders ligt dat in de offshore en infra. Zoals onze producten door samenwerking met Case ook een weg vinden naar de precisielandbouw.” Innovatieve akkerbouwers laten met hulp van Fugro de computer op de trekker bepalen waar exact bemest, gezaaid en gespoten moet worden.

Wester: “Met plaatsbepaling tot op de centimeter precies nemen de mogelijke toepassingen in de bouw aanzienlijk toe. Denk aan de bruggen, het spoor en de wegen. Als je in staat bent tot op de centimeter aan te geven waar je bent, kun je in ruwbouw wegen aanleggen. Met de huidige precisie van een decimeter is dat nog niet uitvoerbaar.”

Fugro verwacht voor de jaarwisseling de divisie Geosolutions los te weken van het Franse concern Thales. De aankoop van de onderneming met 2000 medewerkers in dertig landen, zou een krachtige versterking betekenen. Fugro heeft nu nog een personele sterkte van 7000 medewerkers.

Wester: “Of ons plaatje met de aankoop van Geosolutions compleet is? Fugro kijkt vooral naar wat onze klanten willen. De acquisities volgen daaruit. Reken maar niet dat Fugro plotseling besluit wasknijpers te maken.”

Reageer op dit artikel