nieuws

IHC Caland bekijkt verkoop van werven

bouwbreed Premium

Het plan om de gezonde scheepsbouwactiviteiten af te splitsen en onder te brengen in een nieuwe beursgenoteerde onderneming is voorlopig in de ijskast gezet. Daartoe is niet alleen besloten vanwege de interesse van derden in de scheepswerven, ook de onzekere bedrijfsresultaten spelen een rol. IHC Caland moest gisteren een winstwaarschuwing afgeven. De eerder voorspelde winst […]

Het plan om de gezonde scheepsbouwactiviteiten af te splitsen en onder te brengen in een nieuwe beursgenoteerde onderneming is voorlopig in de ijskast gezet. Daartoe is niet alleen besloten vanwege de interesse van derden in de scheepswerven, ook de onzekere bedrijfsresultaten spelen een rol. IHC Caland moest gisteren een winstwaarschuwing afgeven. De eerder voorspelde winst van 110 miljoen dollar zal niet worden gehaald. Het concern houdt nu rekening met een “significant” lagere winst. In beurstermen betekent dit een daling van 12 tot 20 procent.

De waarschuwing heeft betrekking op de winst vóór de voorziening van 45 miljoen dollar die IHC Caland treft in verband met de sluiting van de noodlijdende scheepswerf Van der Giessen­de Noord. De lagere winst wordt veroorzaakt door tegenvallers bij de uitvoering van een aantal grote innovatieve projecten in de offshore en in de baggerbouwactiviteiten.

Vaste prijs

Zo bouwt IHC Caland in de Golf van Mexico tegen een vaste prijs een olieplatform. De werkzaamheden blijken echter langer te duren dan het concern had geschat. “Er gaan meer manuren in zitten en we hebben meer materiaal nodig. We hebben ons vergist in het project”, aldus president­directeur J. van Dooremalen. Het maritieme concern heeft besloten tot uitstel van de splitsing, omdat de winstverwachting voor 2003 “een van de pijlers vormt voor het proces”, zegt Van Dooremalen. Bovendien wil IHC Caland eerst onderzoeken of verkoop van de scheepswerven IHC Holland en Merwede Shipyard een reële optie is. Welke partijen interesse hebben getoond wilde Van Dooremalen niet zeggen.

Het concern zei eerder dat splitsing noodzakelijk was, zodat beide onderdelen hun strategische doelstelling kunnen halen. De snel groeiende baggerbouw dreigde ten koste te gaan van de offshoreactiviteiten. De afsplitsing had eind dit jaar rond moeten zijn.

IHC Caland boekte in het eerste halfjaar een nettowinst van 34,2 miljoen dollar (31,5 miljoen euro). Een jaar eerder was dit 42,4 miljoen dollar. De omzet steeg van 833 miljoen dollar naar 1,1 miljard.

Reageer op dit artikel