nieuws

Honderdjarig schildersbedrijf Braamer diep in gemeenschap verankerd

bouwbreed Premium

hengelo ­ Het familiebedrijf heeft Rinus Braamer (62) enkele jaren geleden al overgedragen aan twee werknemers. Toch is hij nog dagelijks bij Braamer Schilderwerken te vinden. Steevast om 10.15 uur schuift hij aan voor een bak koffie. Het karakteriseert de 100­jarige Hengelose onderneming; een platte organisatie met werknemers die zeer honkvast zijn. Onlangs kreeg het Twentse bedrijf uit handen van wethouder Ter Ellen de erepenning van de gemeente Hengelo.

“Natuurlijk is er veel veranderd. De papieren rompslomp vergt steeds meer tijd en je hebt met een honderd­en­één wetten en voorschriften te maken. Vijfentwintig jaar geleden sloot ik een deal waarmee 100.000 gulden was gemoeid. Geen tijdverslindende en ingewikkelde procedures. We keken elkaar recht in de ogen en met een ferme handdruk was het contract beklonken”, vertelt Rinus Braamer met pretogen.

Het schildersbedrijf werd in 1903 opgericht en was tot 1999 in het centrum van Hengelo gevestigd. Tegenwoordig is de onderneming gehuisvest in een modern bedrijfspand op het bedrijventerrein. “De bereikbaarheid in het centrum was slecht. Bovendien was het vervoer van steigermateriaal een heel gedoe”, vertelt directeur Jan Plat. Hij kwam elf jaar geleden als schilder in dienst en heeft de onderneming in 1998 samen met boekhouder Gerard Schey van Rinus Braamer overgenomen. “We hebben twintig schilders in dienst en richten ons met name op onderhoudswerk. De jaren zeventig tot eind jaren tachtig waren de hoogtijdagen. Toen werkten er zo�n tachtig mensen. Het accent lag toen op nieuwbouwprojecten”, vertelt Plat.

Het oudste schilderbedrijf van Hengelo is diep in de gemeenschap verankerd. Tot de vaste opdrachtgevers behoren al vele jaren de gemeente Hengelo en grote bedrijven als Stork en Siemens. Maar ook buiten Twente is Braamer Schilderwerken geen onbekende. Zo heeft het Twentse bedrijf onder meer het Radbout Ziekenhuis in Nijmegen onder handen genomen. “De laatste jaren trekken we ons bewust weer terug in de eigen regio. We richten ons nadrukkelijk op de eigen omgeving en het onderhoudswerk”, zeggen de twee directeuren. “We hoeven ook niet zo nodig te groeien. We hebben nu een platte organisatie en goed opgeleide schilders. Korte lijntjes en vakmensen die weinig aansturing nodig hebben. We hoeven geen uitvoerders en opzichters in dienst te nemen. Dat bespaart geld. De werksfeer is perfect en er is onder het personeel nauwelijks verloop.”

Door de jaren heen is er veel veranderd. De milieuwetgeving en arbo­voorschriften zijn aangescherpt. Rinus Braamer herinnert zich nog als de dag van gisteren hoe hij vroeger per fietskar houten steigerpalen naar de volgende klus vervoerde. “Die palen werden vervolgens met vleugelmoeren in elkaar gezet tot maximaal negen meter hoogte. Dat kostte heel wat zweetdruppels.”

Volgens Plat en Schey is er ondanks de opmars van de kunststof kozijnen nog volop werk aan de winkel. “Door de economische recessie worden met name nieuwbouwprojecten getroffen. Wij richten ons vooral op het onderhoudswerk. Dit marktsegment is minder gevoelig voor recessie.”

Huisschilderplan

Dat neemt niet weg dat ook Braamer Schilderwerken nieuwe markten aanboort. “We doen mee met het huisschilderplan van Sikkens. We sluiten langdurige onderhoudscontracten af met woningeigenaren. Daarnaast zijn we met twee projecten bezig waarbij we met rollers brandvertragende coating op muren en plafonds aanbrengen.” Rinus Braamer vult aan: “Vroeger was er minder concurrentie en had ik de klanten voor het uitkiezen. Wat dat betreft vallen �de jongens� nu niet altijd te benijden.”

Reageer op dit artikel