nieuws

Hoftoren produceert doordringende fluittoon

bouwbreed Premium

den haag ­ Het nieuwe onderkomen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen blijkt bij bepaalde windrichtingen te gaan fluiten. Onder de harde wind die maandag waaide klonk er op gezette tijden een doordringende toon in het centrum van Den Haag.

Het onderkomen van de onderwijsambtenaren is een ontwerp van het Amerikaanse architectenbureau Kohn Pedersen Fox. Met 140 meter domineert het de skyline van de stad. Het gebouw loopt vanuit de laagbouw met een grote zwier uit in een toren, waarvan het bovenste gedeelte waarin de installaties in zijn ondergebracht, open is gebleven.

Of dat deel verantwoordelijk was voor het gefluit, is nog onbekend. Sterker zelfs, volgens een woordvoerder van de Rijksgebouwendienst is het denkbaar dat het gebouw niet zelf het doordringende geluid verspreidde, maar alleen geluid weerkaatste dat naburige gebouwen produceerden onder invloed van de harde wind. Want de bron liet zich moeilijk lokaliseren. Omdat het gefluit niet continu aanhield, maar af en toe de kop opstak en dan weer wegstierf, lukte het de inderhaast opgetrommelde RGD�er niet om de vinger op de zere plek te leggen. “Maar iedereen staat nu op scherp”, aldus de woordvoerder, “zodra het fenomeen zich weer voordoet, wordt er meteen uitgerukt voor een inspectie.”

Volgens C. van Eerd van M+P Ingenieurs uit Vught, een bureau gespecialiseerd in akoestiek en geluid, is de Hoftoren niet het enige fluitende gebouw. Opmerkelijk is het verschijnsel volgens hem wel. Rondom schoorstenen doet het probleem zich vaker voor, omdat daar in het zog achter de toren vreemde luchtwervelingen ontstaan. Maar daarvoor is de diameter van de Hoftoren te groot. Het kan zijn dat een vergelijkbaar verschijnsel zich voordoet langs verticale elementen in de gevel, oppert hij. “Als de bron eenmaal is blootgelegd, is het doorgaans niet moeilijk het euvel te verhelpen. De luchtstroom moet worden gebroken. En dat kan eenvoudig met een paneel, een zeil of een andere toevoeging, mits dat geen grote afbreuk doet aan de architectuur”, voegt de adviseur toe.

Reageer op dit artikel