nieuws

Het oneindige proces van verbouwen

bouwbreed Premium

amsterdam – Alles om ons heen wordt continu door onszelf of door anderen verbouwd. De omgeving verandert voortdurend. Plekken, gebouwen of gebieden zullen nooit meer hetzelfde zijn. Het Architectuurcentrum Amsterdam (Arcam) geeft met de expositie Wegens verbouwing geopend een impressie van dit oneindige proces.

Verbouwen kan emotioneel slopend zijn, maar levert vaak imposante resultaten op. Of het nu gaat om het opknappen van een wc thuis of een nieuw rioleringssysteem, de facelift van het Rijksmuseum, de revatilisering van woonwijken, de gedaantewisseling van de oevers van het IJ, de aanleg van een daktuin in een volgebouwde binnenhof of de transformatie van een fabriek tot appartementencomplex. Alles is verbouwen.

Behalve talloze voorbeelden van verbouwingen geeft de expositie van Arcam een indruk van de groeiende verbouwdrift die leidt tot explosief stijgende omzetcijfers in de doe-het-zelfsector, tot enorme oplages van woonbladen en tot de wildgroei aan woonprogramma�s op televisie, alsmede tot een zeer uitgebreid stelsel van regels en verplichtingen met betrekking tot verbouwen.

Daarnaast besteedt Arcam ruim aandacht aan het proces dat zich afspeelt tussen het enthousiasme in de beginfase en de oplevering. Daaruit blijkt dat een verbouwing bijna altijd langduriger, stoffiger, duurder en frustrerender uitpakt dan voorgesteld.

Tegelijkertijd met de expositie �Wegens verbouwing geopend�, die plaatsvindt van 24 oktober tot en met 13 december, opent Arcam de deuren van haar nieuwe onderkomen, een nooit gebruikt paviljoen van de hand van Renzo Piano aan het Amsterdamse Oosterdok, dat eveneens grondig is verbouwd. Architect René Zuuk uit Almere brak radicaal met het oorspronkelijke ontwerp en tekende eigenlijk een compleet nieuw gebouw.

Reageer op dit artikel