nieuws

Hengelo dreigt met schadeclaim

bouwbreed Premium

HENGELO ­ De gemeente Hengelo dreigt Rijkswaterstaat met een schadeclaim als de waterbeheerder het Twentekanaal tussen Delden en Hengelo afsluit.

Rijkswaterstaat is van plan dit gedeelte hermetisch af te sluiten als het water in het Twentekanaal tussen Hengelo en Enschede blijft stijgen.

Door de brand bij bandenfabriek Vredestein in Enschede op 22 augustus raakte het kanaal door roetdeeltjes ernstig verontreinigd. Om te voorkomen dat het vervuilde slib stroomafwaarts drijft besloot Rijkswaterstaat de sluizen van het kanaal te sluiten. Door de regenval dreigt het water nu over de sluisrand te stromen.

Om die reden overweegt Rijkswaterstaat om dit vervuilde water te lozen in het kanaal en een stuk verderop een nieuwe bufferwand te maken door de sluis bij Delden te sluiten. Dit betekent dat de haven van Hengelo komt stil te liggen. Dat heeft volgens de gemeente Hengelo grote economische gevolgen. Zo kunnen grote bedrijven als Akzo, Thales en Reef Wegenbouw geen gebruik meer maken van de haven.

Alleen Akzo verscheept wekelijks al 30.000 ton zout via het Twentekanaal. Verder waarschuwt de gemeente Hengelo voor schadelijke milieueffecten. (anp)

Reageer op dit artikel