nieuws

Grootschalige baggerproef onrendabel

bouwbreed Premium

amersfoort – De grootschalige proef met de verwerking van baggerspecie dreigt al bij voorbaat te mislukken. De hoeveelheid specie die wordt aangeboden is te gering om de beste technieken te gebruiken. Dit bleek tijdens het vierde nationale slibcongres.

Na jarenlange druk zou het er dan eindelijk van komen: grootschalige verwerking van baggerspecie tot secundaire bouwgrondstoffen. Onlangs heeft Rijkswaterstaat de advertenties voor de prekwalificatie gepubliceerd. Minimaal 500.000 kuub specie moet in vijf jaar tijd worden verwerkt voor een bedrag van maximaal 28 miljoen euro. Berekeningen van DHV, gepresenteerd tijdens het slibcongres, tonen echter aan dat zo weinig slib voor zo weinig geld niet volgens de beste technieken te verwerken valt. Het gaat daarbij om thermische immobilisatie waarvan het eindproduct kunstgrind is. Restafval is er niet.

De DHV-cijfers tonen aan dat om die techniek kosteneffectief uit te kunnen voeren, er een jaarlijkse hoeveelheid van zo�n 500.000 kuub nodig is. En dat dan niet één jaar, maar gedurende de economische levensduur van de installatie.

Bijkomend probleem voor deze techniek is verder dat er nog geen installatie is. Het bouwen ervan duurt al even, maar voordat de eerste spade de grond in kan, verloopt er nog veel meer tijd met de vergunningverlening. Gezien de aard van de installatie valt bovendien te verwachten dat er de nodige tegenstanders tot bij de Raad van State zullen proberen hun gelijk te halen. Verwerkers denken dan ook dat de proefperiode al is afgelopen nog voordat er een installatie in werking is.

Stapje terug

Een stapje terug in verwerkingsmogelijkheden, koude immobilisatie, helpt wel iets, maar niet veel. Pas vanaf 100.000 kuub per jaar kan slib verwerkt worden voor prijzen van rond de 25 euro per kuub. Dat is nauwelijks concurrerend met storten, zeker niet in de Slufter.

Blijft over simpel zandscheiding met storten van het slibresidu. Dit is een techniek die al wordt toegepast, vooral bedoeld om het te storten volume te verminderen. Nadeel hiervan is dat er redelijk wat zand in de baggerspecie moet zitten om rendabel te zijn.

DHV concludeert dan ook dat er zeker een markt is voor producten uit baggerspecie. Er moet dan wel een groter aanbod aan slib komen, wil verwerking tot die producten rendabel zijn. Bovendien zou er een heffing moeten komen op alle slib die wordt gestort. Nu geldt de heffing alleen voor slib met een hoge zandfractie.

Reageer op dit artikel