nieuws

Gewelfde daken in staal mogelijk

bouwbreed

den haag – De nieuwe mobiele machine van Ortic AB uit Zweden is in staat om op locatie staalplaat voor dakconstructies conisch of gebogen te vormen tot profielen en van felsranden te voorzien. De uitvinding biedt architecten de kans met gewaagde ontwerpen voor de dag te komen die bovendien maakbaar zijn.

Architecten houden bij het maken van een ontwerp rekening met de technische haalbaarheid. Dat is althans de bedoeling.

Toch zal menig constructeur of aannemer wel eens een doorwaakte nacht hebben omdat hij de haalbaarheid van een artistieke impressie bouwkundig waar moet maken. Maar voor ontwerpen van gebouwen met stalen daken hoeven aannemers zich geen zorgen meer te maken en kunnen architecten hun fantasie de vrije loop laten door de uitvinding van Lars Ingvarsson, managing director van Ortic AB engineering company. Het bedrijf heeft in opdracht van het Duitse Bemo Systems het concept uitgewerkt van een mobiele walsmachine die in staat is plaatstaal op locatie conisch en gewelfd tot profielen te vormen. Hierdoor is het mogelijk naast ronde daken ook gewelfde en koepelvormige of zelfs eivormige daken te maken. De installatie die met een totale lengte van 12 meter in een container past, walst profielen met felsranden zodanig dat de aansluitingen bij montage de bevestigingsmiddelen afdekken. Schroefgaten blijven hierdoor uit zicht en daarmee is ook de waterdichtheid gezekerd.

De installatie is computergestuurd en voorzien van krachtige software om de juiste schuinte of ronding te berekenen en de machine aan te sturen. Dat is noodzakelijk omdat een minimale afwijking tijdens het profileren van staalplaat voor een gewelfd dak, zoals bijvoorbeeld in Boedapest bij een hal van 26.000 vierkante meter, onvermijdelijk tot onacceptabel verloop zou leiden en bijgevolg tot de invoeging van passtukken.

De te leveren lengte is niet afhankelijk van de machine maar van de lengte van het plaatstaal. De profielen in Boedapest waren 55 meter lang.

Een expositiehal in Milaan is voorzien van profielen met een lengte van 120 meter. Naast staal kan de machine ook andere materialen bewerken, zolang de dikte zich maar tussen de 0,7 en 1,5 millimeter bevindt.

De architect mag zich in het materiaal volledig uitleven

Reageer op dit artikel