nieuws

Forse winstdaling voor Britse bouwer Gleeson

bouwbreed Premium

londen – De Britse bouwer Gleeson heeft over het boekjaar tot 30 juni 37,5 procent minder winst geboekt (13,7 miljoen euro). Dat kwam vooral doordat het bedrijf 14 miljoen euro moest afschrijven op de bouw van een cementfabriek, die veel te laat werd opgeleverd en allerlei aanloopproblemen vertoonde.

Topman D. Gleeson: “Het is jammer dat we in het jaar van ons honderdjarig bestaan tegenvallende cijfers moeten melden”. De omzet kwam wel 9 procent hoger uit op 900 miljoen euro.

Gleeson is optimistischer over de huidige gang van zaken en heeft nu voor 1,1 miljard euro aan werk in de boeken staan. Bovendien probeert het bedrijf zich meer te richten op de woningbouw, die minder risico met zich mee brengt.

Vanwege die risico�s trekt de aannemer zich al helemaal terug van de bouwmarkt in Schotland. Gleeson is de tweede aannemer in korte tijd die een verlies moet melden op een project. Eerder kreeg Carillion eenzelfde tegenslag te verwerken bij de aanleg van een nieuwe tramlijn in Nottingham.

Verder moest Pilkington Tiles, één van de grootste Britse fabrikanten van keramische en vloertegels, over de eerste helft van het lopende boekjaar een verlies van 870.000 euro melden. Over de vergelijkbare periode vorig jaar kwam Pilkington ook al op verlies, toen 1,1 miljoen euro.

Reageer op dit artikel