nieuws

FNV wil estafetteacties langzaam opvoeren

bouwbreed Premium

amsterdam ­ De FNV is gisteren begonnen met estafetteacties om het kabinet te bewegen de bezuinigingen te verzachten. Op Vinexlocatie Meerhoven in Eindhoven onderbraken bouwvakkers korte tijd het werk door hun schafttijd te verlengen.

De FNV wil uiterlijk tijdens het najaarsoverleg op 14 oktober tussen het kabinet, werkgevers­ en werknemersorganisaties horen of er water bij de wijn wordt gedaan. De spanning zal bij de nu nog publieksvriendelijke acties, langzaam worden opgevoerd.

Voorzitter L. de Waal sprak in een keet bouwvakkers toe die werken aan nieuwbouw van het Academisch Ziekenhuis Groningen. “Het kabinet zet de zaken op zijn kop. Iedereen loopt risico. We moeten actie voeren. Harde actie”.

De FNV vraagt het kabinet vooral zijn plannen op het gebied van jeugdwerkloosheid, prepensioen, gezondheidszorg, de WAO, WW en ontkoppeling van de uitkeringen en de lonen bij te stellen. De vakcentrale noemt de bezuinigingsplannen onnodig groot en onvoldoende onderbouwd. Voorzitter D. van Haaster van FNV Bouw hamert op het belang van vut en vroegpensioen voor de sector.

Voorzitter H. van der Kolk van FNV Bondgenoten vroeg gisteravond tegen een decor van honderden actievoerders in het Beursgebouw te Eindhoven de FNV­motie tegen het kabinetsbeleid te steunen. Verder voert de vakcentrale woensdag in het kader van de internationale dag van de ouderen ook actie op het Haagse Binnenhof tegen de sollicitatieplicht voor 57­plussers die het kabinet wil instellen.

Vandaag krijgen de acties een vervolg in Enschede bij een manifestatie van ambtenarenvakbond Abvakabo FNV. Vrijdag volgt een protest in Den Haag. Komende maandag beginnen de FNV­acties in Utrecht met een korte werkonderbreking in het openbaar vervoer. Die dag staat in Barendrecht een verlengde schaftbijeenkomst van bouwvakkers gepland op de Vinexlocatie Carnisselande. Dinsdag waaieren de acties uit naar Maastricht, Apeldoorn, Tilburg, Vlissingen, Bergen op Zoom, Beek en Eerbeek.

Uiteindelijk wil de FNV op zaterdag 11 oktober met een landelijke actie het openbaar vervoer platleggen.

Reageer op dit artikel