nieuws

FNV Bouw: Vervroegd pensioen is pure noodzaak in bouw

bouwbreed

barendrecht ­ Het vervroegd pensioen is pure noodzaak in de bouw. Dat vindt L. Hartveld, de financiële man van FNV Bouw. De bondsbestuurder sprak gisteren tijdens een lunchbijeenkomst voor bouwvakkers in Barendrecht waar geprotesteerd werd tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet.

Het tweede kabinet Balkenende wil mensen die vervroegd met pensioen willen gaan vooraf de belasten op hun uitkering heffen. Volgens Hartveld een maatregel die wel voor kantoormedewerkers ingevoerd zou kunnen worden, maar niet voor bouwvakkers. “Het is nog steeds fysiek een zwaar beroep. Daarbij komt dat de meeste mensen in de bouw al op hun zestiende of zeventiende beginnen. Na veertig jaar ben je dan wel dan uitgewerkt”, licht de vakbondsman toe.

Hartveld vindt dat de regering zich aan zijn afspraken moet houden. Bezuinigen op de pensioenen door hoge financiële drempels op te werpen is daarom geen oplossing. “Wij hebben een heel goed belastingstelsel. Het kabinet kan het financieringstekort beter oplossen door daar de inkomsten te vergroten. Met een belastingverhoging wordt de last in ieder geval naar draagkracht verdeeld, en niet op willekeurige basis”.

Het vooraf belasten van het prepensioen ligt volgens Hartveld juridisch moeilijk. “Ik geef ze weinig kans dat ze het overeind houden”, speculeert hij. Als het aan de FNV­man ligt, dan gaan de voorheffingsplannen ten aanzien van de vroegpensioenregeling van tafel. Lukt dat niet, dan wil Hartveld zijn gelijk bij de rechter halen.

Medicijnknaak

De medicijnknaak die het kabinet in wilde voeren is inmiddels in de Tweede Kamer gestrand. Maar Hartveld weet niet of hij gelukkig is met het alternatief dat nu met instemming van de volksvertegenwoordiging klaar ligt. “Die knaak, die eigenlijk 3 gulden en zeventig cent is, wordt doorberekend in het eigen risico voor ziekenkosten. Ook een nieuwe regeling die 200 euro zou bedragen. Maar nu de medicijnknaak niet door gaat, wordt dat 250 euro”.

Wat Hartveld betreft, gaat het kabinet met dit voorstel te ver. “Als dat de manier is om problemen op te lossen, dan is er weinig hoop dat we tot een akkoord zullen komen”.

Op 14 oktober is het najaarsoverleg gepland tussen het kabinet en de sociale partners. Twee dagen daarna, op 16 oktober, wordt de bondsraad van FNV Bouw bijeengeroepen. Hartveld wil dan bekijken welke stappen er afhankelijk van de resultaten van de gesprekken verder genomen moeten worden.

Reageer op dit artikel