nieuws

FDU nieuw op Nederlandse prefabmarkt

bouwbreed Premium

Het bedrijf zegt nog steeds groei te boeken, ook al wordt voor de activiteit op de Nederlandse bouwmarkt dit jaar een daling van 7 tot 8 procent voorspelt. �Voorfabrikant� FDU bedient de Nederlandse markt vanuit een vestiging in Haren aan de Ems aan de Duitse kant van de grens. Die vestiging is, naar de mening […]

Het bedrijf zegt nog steeds groei te boeken, ook al wordt voor de activiteit op de Nederlandse bouwmarkt dit jaar een daling van 7 tot 8 procent voorspelt.

�Voorfabrikant� FDU bedient de Nederlandse markt vanuit een vestiging in Haren aan de Ems aan de Duitse kant van de grens. Die vestiging is, naar de mening van FDU, als één van de weinige Duitse bedrijven KOMO­gecertificeerd. Met deze onderscheiding ligt volgens het bedrijf de weg naar de Nederlandse markt open. Mogelijk laat de producent ook andere vestigingen in het grensgebied met Nederland KOMO certificeren. Sinds begin dit jaar doet FDU zaken met de BouwCenter groep die de producten op de Nederlandse markt verdeelt en daar een aanzienlijke omzet mee boekt. Deze afzet moet de teruggang op de Duitse markt compenseren. Het contact met BouwCenter leerde FDU dat de bouwmaterialenhandel met succes nieuwe producten op de markt kan zetten. Het bedrijf wil in Sleeswijk­Holstein eenzelfde verdeelstructuur opbouwen.

Een goed product voor de Nederlandse markt noemt het bedrijf diens kelder uit voorgefabriceerde elementen. Die heeft de vorm van een badkuip en levert een waterdichte ruimte op en blijft waterdicht door een exacte montage van de componenten en de voegmaterialen en door een preciese uitvoering van de keldervloer. Het beton moet in lagen worden gestort met een stijgsnelheid van maximaal 50 centimeter wandhoogte per uur. Beton dat tijdens het aftrillen door de voegen komt, dicht de openingen afdoende af. De kelder hoeft niet aan de buitenkant te worden afgewerkt.

In de visie van FDU is het een goedkoop alternatief voor andere systemen. De producent benadrukt dat het geen systeemkelder is, maar een individueel ontworpen constructie die in een fabriek wordt gemaakt en op de bouwplaats wordt gemonteerd. De ontwerper levert de keldermaten aan en op basis daarvan worden de elementen gemaakt. De levertijd voor de kelder beloopt drie tot vier weken.

Eveneens interessant voor de Nederlandse markt noemt FDU het zogeheten massieve betondak.

Brandveiligheid

Het bedrijf produceert dat in een vestiging tussen Oldenburg en Papenburg. Zo�n dak vergroot de brandveiligheid van een woning of bedrijfspand en isoleert geluid met ruim 56 decibel.

Ook het klimaat van de zolderverdieping verbetert aanmerkelijk; het materiaal absorbeert beter zonnewarmte en houdt de ruimte langer koel. Het massieve dak bespaart ook nog energie omdat de weinige naden die de constructie nog kent makkelijk zijn af te stoppen. Het dak zoals FDU dat levert bestaat uit gebruiksklare elementen waar alleen nog maar dakpannen op hoeven; wegwaaiende dakbedekking veroorzaakt geen schade aan de woning. Het dak hangt aan een stalen balk die op de gevels ligt. Om de twee meter zijn de dakplaten aan elkaar gelast.

Vergeleken met traditionele daken weegt het massieve dak zo�n 250 kilo per vierkante meter meer. Bij de voorbereiding van de woning moet rekening worden gehouden met dat extra gewicht.

Reageer op dit artikel