nieuws

Dubbel waternet Leidsche Rijn onterecht van tafel

bouwbreed Premium

den haag – Het experiment met een dubbele waterleiding voor drinkwater en huishoudwater in Vinex-wijk Leidsche Rijn was gedoemd te mislukken vanwege organisatorische redenen. Er is geen aanleiding af te zien van gescheiden systemen, zoals staatssecretaris Van Geel (milieu) in augustus aankondigde.

Dat blijkt uit onderzoek van de Raad voor de Transportveiligheid, onder leiding van mr. P. van Vollenhoven. De raad concludeert dat waterleidingbedrijf Hydron, onvoldoende is voorbereid op innovatieve activiteiten die afwijken van de gewone werkzaamheden.

“Mede als gevolg van het ontbreken van een deugdelijke aanpak wordt een innovatieve ontwikkeling zoals de aanleg van een huishoudwaternet tussentijds beëindigd met als gevolg dat een kans op verbetering is verspeeld, Het gewenste milieuvoordeel (minder verdroging van de bodem) wordt niet meer bereikt en tevens is sprake van een aanzienlijke kapitaalvernietiging”, zo luidt het oordeel van de raad.

Ziekteverschijnselen

De vervuiling van het drinkwater met het minder gezuiverde huishoudwater leidde eind 2001 en begin 2002 tot ziekteverschijnselen bij een aantal bewoners en grote onrust in de wijk, onder meer door onduidelijke communicatie.

De fouten hebben volgens de onderzoekers vooral betrekking op de organisatie. Zo bleek dat de kwaliteitssystemen van Hydron en de betrokken aannemers niet op elkaar aansloten. De organisatie van het project was zodanig dat te veel afhing van “mensen die geen fouten mochten maken”, aldus concludeert de Raad voor de Transportveiligheid.

Reageer op dit artikel