nieuws

De sprekende eenvoud van Sammode

bouwbreed Premium

utrecht ­ Een product met een sprekende eenvoud ontwerpen is uitermate moeilijk. Wanneer geslaagde eenvoud dan in hoogwaardig materiaal is vervat, vindt het desbetreffende product vaak een ruimere toepassing dan de catalogus adviseert. Dat gebeurt bijvoorbeeld met de industriële verlichtingsarmaturen van het Franse Sammode.

Architecten hangen die volgens verdeler Quality Lighting uit Nuenen vanwege de �sprekende eenvoud� vaak in het zicht.

Kopers van industriële verlichting zoeken veelal een armatuur dat een probleem oplost. Sammode levert buisarmaturen uit polycarbonaat en glas op basis van borosilicaat. Beide einden zijn afgesloten met afdichtingen uit neopreen, al dan niet voorzien van een deksel uit roestvast staal.

Deze constructie maakt het armatuur hermetisch dicht en houdt de binnenkant schoon. Het armatuur is zo ontworpen dat de buis gesloten blijft wanneer het materiaal krimpt en uitzet. Om de buis zitten twee montagebeugels. In de buis zit een slede waarop de verlichting is gemonteerd. De monteur kan de buis aan één zijde openen en de slede voor onderhoud uittrekken. De slede kan 360 graden draaien waardoor de onderdelen aan beide zijden makkelijk te bereiken zijn. Het armatuur is met een connector op de installatie aangesloten.

Voor de verlichting kan de gebruiker uit een veelheid aan lampen kiezen. Sammode koopt alle elektrische benodigdheden in en maakt alleen het armatuur zelf. De variant uit polycarbonaat weerstaat 20 joule slagenergie; het glazen model 2 joule. Quality Lighting adviseert de laatste uitvoering voor toepassingen waar het warmer dan 100 graden Celsius wordt.

De armaturen meten een doorsnede van 40 tot 133 millimeter. Daarin komen bijvoorbeeld twee T5 of T8 lampen. Een buis kan ook met één lamp worden voorzien. In de smallere buizen zit een T2­lamp die het armatuur geschikt maakt voor onder meer machineverlichtingen. Voor meer decoratieve toepassingen levert Sammode verschillende roosters die in de buis worden geschoven.

Reageer op dit artikel