nieuws

Britten worstelen met kabels

bouwbreed Premium

londen ­ In de afgelopen zeven jaar zijn zes Britse gww­werkers verongelukt doordat ze bij de uitvoering van een werk op een onbekende kabel of gasbuis stootten.

Het Institution of Civil Engineers (ICE) wil daarom dat utiliteitsbedrijven verplicht worden gegevens over hun ondergrondse infrastructuur openbaar te maken. Tot nu toe weigeren veel bedrijven dat uit concurrentieoverwegingen.

Het ICE heeft minister van transport Darling een brandbrief gestuurd over de gebrekkige informatie. Volgens het instituut leidt het stukstoten van onverwachte kabels of leidingen behalve tot ongevallen er ook toe dat wegen langer opgebroken blijven dan nodig is. Het ICE heeft samen met soortgelijke instellingen een plan voor een database van ondergrondse infrastructuur opgesteld. Met behulp van satelliettechnologie kunnen alle kabels en leidingen in kaart worden gebracht.

De betrokken utiliteitsbedrijven weigeren echter mee te werken. “Zij vinden commerciële belangen kennelijk belangrijker dan de veiligheid van onze medewerkers of de doorstroming van het verkeer,” aldus de brief. Het ICE vraagt de minister de utiliteitssector te verplichten om aan het project mee te werken.

Reageer op dit artikel