nieuws

Britse vakbond protesteert tegen goedkope Portugezen

bouwbreed Premium

wakefield – De Britse vakbond Amicus heeft geprotesteerd tegen de inzet van vooral Portugese werknemers bij grote engineeringsprojecten. Dat gebeurt door technische aannemers uit Frankrijk, Duitsland en België.

Omdat de Britse regering de richtlijn voor uitgezonden werknemers nog niet heeft uitgevoerd, kunnen de aannemers de Portugezen de veel lagere salarissen uit hun land betalen. Bovendien staat de Portugese bouw volgens Amicus als �zeer gevaarlijk� te boek.

P. Corby van Amicus: “Het gaat er niet om dat we tegen vreemdelingen zijn, wij weten ook wel dat de EU-grenzen open staan. Maar op deze manier wordt de technische aannemerij ernstig ondermijnd. Aannemers uit sterk gereguleerde landen als Duitsland en Frankrijk krijgen de kans hier klussen weg te kapen waarvoor ze heel goedkope Portugese werkers inzetten. Wij vinden dat deze mensen moeten worden betaald volgens de Britse cao, maar dat is niet af te dwingen.” Amicus gaat binnenkort bij de regering in Londen lobbyen om de EU-richtlijn zo snel mogelijk uit te voeren.

Volgens Corby doet het verschijnsel zich vooral voor bij kortlopende, grote opdrachten zoals het grootschalig onderhoud van elektriciteitscentrales of chemische fabrieken.

Corby: “Het is een wijdverbreid misverstand dat wij een tekort aan gekwalificeerde mensen voor dit soort werk zouden hebben. Er zijn mensen zat, in Noord-Engeland en Schotland zijn veel bouwvakkers werkloos. De aannemers kijken wel uit om hen in te huren, want dan moeten ze de hogere Britse salarissen betalen.”

Reageer op dit artikel