nieuws

Bouwleges in regio Rotterdam schieten 22,5 procent omhoog

bouwbreed

rotterdam – In de regio Rotterdam zijn de bouwleges vorig jaar met gemiddeld 22,5 procent gestegen. Dat blijkt uit een rapport van de Kamer van Koophandel Rotterdam.

De Kamer signaleert dat in de 47 gemeenten waarover ze de scepter zwaait sterk verschillende berekeningsmethoden gebruikt worden. Een groep van 37 gemeenten berekent de leges over de bouwsom exclusief btw. De overige tien daarentegen leggen de heffing ook over de btw.

Bij bouwsommen van 2500 euro wordt in de duurste gemeente elf keer zo veel betaald als in de goedkoopste. Bij een bouwsom van een half miljoen euro verschillen de gemeenten nog een factor 3,2. Daardoor moet in de ene plaats een bouwer 11.150 euro meer aan leges betalen dan in de andere. Wie in het peperdure Schoonhoven actief is, betaalt op een bouwsom van een half miljoen 14.309 euro en 69 cent. Voor dezelfde dienst moet in het bouwvriendelijke Goedereede slechts 4467,50 euro worden neergeteld.

De Kamer van Koophandel in Rotterdam vindt de verschillen in bouwleges buitensporig. Een pleidooi wordt gehouden om te komen tot een eenduidige toerekening van werkelijk gemaakte kosten. De Kamer roept de gemeenten op het werkwijze op efficiënte wijze te harmoniseren.

Reageer op dit artikel