nieuws

Bouwfraude kwelt arbitrageraad

bouwbreed Premium

utrecht – De Raad van Arbitrage heeft vierhonderd van de elfhonderd ingediende bouwfraudezaken daadwerkelijk in behandeling genomen. Dat is mede gebeurd op verzoek van aannemers, die bezwaar hebben gemaakt de zaken voorlopig in de ijskast te zetten.

Dat zegt secretaris J. van Eimeren van de arbitrageraad. Volgens hem drukken de bouwfraudezaken zwaar op de organisatie van de geschillenbeslechter. “Het is niet te hopen dat die andere zevenhonderd geschillen er ook bij komen. Dat worden er te veel. Zeker als de aannemers allemaal nog eens hun eigen advocaten meebrengen. Dan gaat het heel lang duren.”

Het aantal geschillen dat de raad in behandeling heeft genomen, is veel groter dan waar vooraf op was gerekend. Aangenomen werd dat de bouwfraudeclaims vooral bij de civiele rechter zouden worden behandeld. Van Eimeren constateert echter dat opdrachtgevers op twee paarden wedden. “Ze proberen het via de rechter op grond van de onrechtmatige daad. Mocht die zich onbevoegd verklaren, kunnen ze het alsnog via de Raad van Arbitrage proberen op grond van het Uniform Aanbestedingsreglement.”

De arbitrageraad had de zaken liever even in de ijskast gezet in afwachting van de eerste gerechtelijke uitspraak inzake bouwfraude. Dat zou de raad in elk geval een hoop onnodig werk kunnen besparen. Van Eimeren: “Het is niet ondenkbaar dat na een gerechtelijk vonnis heel veel zaken bij ons worden ingetrokken. Maar goed, de aannemers hebben bezwaar gemaakt tegen verdere vertraging, dus moeten we in ieder geval die vierhonderd zaken voortzetten. Hopelijk worden het er niet meer.”

Van Eimeren verwacht overigens wel dat na een handjevol zaken opdrachtgevers en aannemers met elkaar om te tafel gaan zitten om tot een schikking te komen. “Het zijn toch allemaal vergelijkbare geschillen. Na een paar uitspraken is wel duidelijk hoe het er voor partijen uitziet.” Wanneer de eerste zaken ter zitting komen, weet Van Eimeren niet.

Ingetrokken

Een aantal gemeenten en waterschappen heeft de eerder ingediende bouwfraudeclaims inmiddels ingetrokken. Nadere bestudering heeft geleerd dat gerechtelijke stappen geen kans van slagen hebben. Onder meer de schappen Velt en Vecht, en Reest en Wieden hebben hun vorderingen laten varen. “Wij zien ervan af omdat gebleken is dat de aanneemsom onder onze raming lag”, zegt een woordvoerder van waterschap Velt en Vecht.

De stichting Regres Bouwnijverheid, die eerder namens tachtig gemeenten 175 claims in het vooruitzicht stelde, zet nog maar dertig zaken door. Ze zullen volgens zegsman S. Terlingen van Regres-voorzitter J. van Zanen “snel voorgelegd worden aan de rechter”.

Reageer op dit artikel