nieuws

Ballast Plc loog over financiën

bouwbreed

nieuwegein – Ballast Plc, de Britse dochtermaatschappij van Ballast Nedam, heeft het moederconcern onjuiste cijfers verstrekt over haar financiële positie.

Dat zegt een woordvoerder van Ballast Nedam, een dag nadat de Nieuwegeinse aannemer bekendmaakte geen geld meer te steken in haar Britse divisie.

“Toen wij vorige maand lieten wetten de sanering in Engeland voort te zetten, hadden we andere financiële gegevens over Ballast Plc beschikbaar dan we nu hebben”, aldus de zegsman. “Het verschil is echt substantieel. Dan hebben we het niet over een miljoen pond, maar veel meer. Het is echt heel, heel ernstig.”

Of Ballast Plc doelbewust een verkeerde voorstelling van zaken heeft gegeven, wil de woordvoerder niet hardop zeggen. Wel zegt hij dat de Britse directie “eens goed in de spiegel moet kijken”. Het bestuur van Ballast Nedam is volgens hem ook “bepaald niet blij” met de handelwijze van de Ballast Plc.

“Samen met Engeland hebben we reorganisatieplannen gemaakt. Die zijn onder meer gebaseerd op de prognoses van Ballast Plc over de voortgang van eerdere saneringen, de cashflow en de resultaten. Onlangs is gebleken dat die prognoses zowel in tijd als in geld ernstig afwijken.”

Daarop is besloten onmiddellijk de handen van de Britse divisie af te trekken. “Wij bestaan al 126 jaar. In die tijd zijn we groot geworden doordat we niet weglopen als er een keer verlies wordt gemaakt op een project. Dat we nu wel weglopen, geeft aan dat de situatie ernstig is. De risico�s zijn voor ons te groot geworden. We kunnen de verliezen niet meer financieren.”

Het dichtdraaien van de geldkraan richting Engeland kwam totaal onverwacht omdat Ballast Nedam eerder had aangeven het dochterbedrijf verder saneren. Uiteindelijk doel was de verkoop van de divisie. Geïnteresseerde kopers waren er wel maar haakten af of boden laag vanwege de matige resultaten van Ballast Plc en het pensioengat van 36 miljoen euro.

In Engeland is met verbijstering gereageerd op het besluit van Ballast Nedam. “We zijn verschrikkelijk gefrustreerd”, zegt directeur marketing D. Barrat van Ballast Plc. “De manier waarop het hoofdkantoor het tapijt onder ons vandaan heeft getrokken, is werkelijk schandelijk. Ik heb veel vrienden bij Ballast Nedam, ik heb vele jaren voor de onderneming gewerkt, maar ik hoop nu toch dat er in Nieuwegein een paar mensen met een rood hoofd van schaamte rondlopen.”

Reageer op dit artikel