nieuws

Ballast geeft Britse divisie doodsteek

bouwbreed Premium

nieuwegein – Ballast Nedam steekt geen cent meer in de verliesgevende Britse bouwdivisie. De Nieuwegeinse aannemer heeft de geldkraan richting Engeland dichtgedraaid om te voorkomen dat het hele concern op de fles gaat.

De directie van Ballast Plc – de Britse dochter van Ballast Nedam – zal naar verwachting vandaag surséance van betaling of een faillissement aanvragen. Zij ziet geen mogelijkheden meer om het bedrijf op eigen kracht voort te zetten. De divisie leed over de eerste zes maanden van dit jaar een verlies van 15 miljoen euro. De duizend werknemers moeten vrezen voor hun baan.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers vorige maand liet Ballast Nedam nog weten de Britse tak verder te zullen reorganiseren. Daarmee moest het verlies worden omgebogen in winst.

Ballast Nedam ziet nu echter in dat het opgestelde saneringsplan een “te lange doorlooptijd” heeft en een “te groot kapitaalbeslag” vraagt. Bovendien zouden de bestaande onzekerheden niet voldoende worden weggenomen.

Onaanvaardbaar

“Verdere financiering van de verliezen van de Britse divisie zou heel Ballast Nedam in gevaar kunnen brengen. Dat is onaanvaardbaar”, zegt concernwoordvoerder J. Bolt. “Afgelopen jaren hebben we meer dan honderd miljoen euro in het bedrijfsonderdeel gestoken. De maat is nu vol. We krijgen het niet winstgevend. De problemen zitten dieper dan we aanvankelijk dachten.”

Geprobeerd is Ballast Plc te verkopen, maar zonder resultaat. Geïnteresseerde kopers boden te weinig. Volgens Bolt hebben de matige prestaties van het dochterbedrijf Ballast Nedam daarbij parten gespeeld.

Grootste barrière was evenwel de pensioenproblematiek. Bij verkoop had 25 miljoen pond in het pensioenfonds moeten worden gestort. “Dat geld is er niet”, aldus Bolt.

Een eventueel faillissement van Ballast Plc brengt geen extra financiële risico�s met zich mee voor het moederconcern. Begin dit jaar werden alle buitenlandse activiteiten van Ballast Nedam juridisch en financieel gescheiden van de Nederlandse poot.

Het concern heeft wel garanties vertrekt op een drietal lopende pfi-projecten. Het betreft de bouw van scholen. Ballast Nedam rondt die werken af als de Britse dochter dat niet meer kan.

Overige afgegeven garanties zijn volgens de concernwoordvoerder “niet direct opeisbaar” en betreffen grotendeels afgeronde projecten. Bolt: “Als we de garanties moeten inlossen draaien we dit jaar break-even. Anders behalen we een klein positief nettoresultaat.”

Met het dichtdraaien van de geldkraan neemt Ballast Nedam afscheid van haar Britse activiteiten, die zij sinds 1996 door de overname van bouwbedrijf Wiltshire bezit.

Vorig jaar boekte de divisie een omzet van 586 miljoen euro. Dit jaar zou die omzet zo�n 30 procent lager uitvallen door inkrimping van de activiteiten. Bij de divisie gingen afgelopen anderhalf jaar ongeveer vijfhonderd banen verloren.

Reageer op dit artikel