nieuws

Asbest bij sloop Brabantse stallen illegaal verwijderd

bouwbreed Premium

den bosch – Er is veel mis gegaan met het verwijderen van asbest bij de sloop van stallen in Noord-Brabant de afgelopen jaren.

Dat constateert de provincie Noord-Brabant op grond van een eigen onderzoek. In een groot aantal gemeenten gebeurt asbestverwijdering niet volgens de regels.

Om kosten te besparen wordt er voor de sloop vaak niet onderzocht op welke plekken de asbest precies zit of wordt niet eerst de stal gesaneerd alvorens aan het dak te beginnen.

Ook bleek uit het onderzoek dat er soms puin en ander afval in de bodem is gestort. Asbestsaneringsbedrijven werken volgens de provincie aan mee deze praktijken uit angst werk mis te lopen. Dat kan allemaal omdat gemeenten slecht toezicht houden.

De provincie gaat niet alleen de gemeenten op de vingers tikken, maar ook de activiteiten van de asbestsaneerders onder de loep nemen.

Brabant trekt ruim 300 miljoen euro uit om voor de beëindiging van agrarische bedrijven. Bijna 200 miljoen daarvan is bestemd voor de sloop van stallen. In die subsidie is rekening gehouden met de kosten van asbestsanering.

Reageer op dit artikel