nieuws

Alle ballast overboord

bouwbreed Premium

Het leek een rustig weekje te worden. Op het macro-economische front weinig nieuws, herfstvakantie en bedrijven die zich opmaken voor de eindsprint naar de jaarwisseling. Kortom, weer zo�n week waarin de omzetten laag zullen blijven en de koersen weinig doen. Gelukkig zijn er dan altijd nog verrassingen. In dit geval kwam voor journalisten het goede […]

Het leek een rustig weekje te worden. Op het macro-economische front weinig nieuws, herfstvakantie en bedrijven die zich opmaken voor de eindsprint naar de jaarwisseling. Kortom, weer zo�n week waarin de omzetten laag zullen blijven en de koersen weinig doen.

Gelukkig zijn er dan altijd nog verrassingen. In dit geval kwam voor journalisten het goede nieuws uit Nieuwegein. Ballast Nedam gooide zijn Engelse ballast overboord. Direct prachtige verhalen over een boze Engelse board die zich te vondeling voelde gelegd.

De beleggers waren er blij mee. Het aandeel pakte er meteen de nodige procenten bij. Logisch ook. Hoewel geheel anders, dringt zich niettemin een analogie op met HBG. De toenmalige HBG-baas Nic de Ronde Bresser die zo blij was met de aankoop van Wayss & Freytag. Uiteindelijk leidde het bijna tot de ondergang van het eens zo trotse Heerenconcern.

Jan Holleman, als lid van de Raad van Bestuur van Ballast Nedam verantwoordelijk voor de Engelse operaties, was in 1995 blij met de aankoop van Wiltshier al lag de Engelse bouwmarkt er toen bepaald niet florissant bij. Samen met wat vuiltjes bij International kostte dit het eens zo trotse toen nog Amstelveense bouwbedrijf bijna de kop.

Als de analogie zich doorzet dan is dus binnenkort de aankoop van Ballast Nedam door een conculega te verwachten. Nu alle ballast overboord is, is c het bedrijf uit Nieuwegein ineens een aantrekkelijke partner. De vraag is dan wat grootaandeelhouder Hochtief wil.

Het Duitse bedrijf heeft het ook niet gemakkelijk en zijn moeder wil er vanaf. De keuze is nu afwachten tot het weer beter gaat met Ballast en dan verkopen, of het verlies maar in één keer pakken. Wat het zal worden, is onvoorspelbaar. Zelfs topondernemers laten zich in dit soort zaken meer leiden door emotie dan door ratio. Gevolg van dit alles is dat Ballast Nedam in ieder geval weer de 5 eurogrens naakt, een grens die dit jaar alleen even begin september werd gehaald.

Bij de bouwfondsen blijft Bam nog steeds verrassen. De grens van 23 euro is geslecht. Voor de leek lijkt het alsof het aandeel gestaag is gestegen. Er zijn echter drie momenten aan te wijzen waarop Bam-baas Wim van Vonno erin geslaagd lijkt te zijn de belegger hoop in duistere tijden te geven.

Als zeiler weet Van Vonno dat het onverstandig is ballast overboord te gooien, want dan kun je omslaan. Als bouwtycoon weet hij dat ballast je koers drukt. Dus wat er ook gebeurt, Bam is niet in de markt voor Ballast.

Reageer op dit artikel