nieuws

Brussel wil veiliger verkeerstunnels

bouwbreed

BRUSSEL ­ Alle belangrijke verkeerstunnels in de Europese Unie zullen op termijn aan dezelfde scherpe veiligheidseisen moeten voldoen. Europees transportcommissaris Loyola de Palacio presenteerde gisteren hiertoe een pakket voorstellen, waarvan de kosten oplopen tot 6 miljard euro.

Het gaat om tunnels van 500 meter en langer. Daarvan zijn er in de Unie 182. In 2010 zullen dat er 512 zijn. Bijna de helft bevindt zich in Italië. Oostenrijk volgt. Nederland heeft nu slechts een tunnel van die lengte, maar dat zullen er over zeven jaar elf zijn. Het voorkomen van ongelukken staat voorop. Daarom moet elke lidstaat een voor de veiligheid verantwoordelijke ‘tunnelautoriteit’ oprichten. Ook moeten er onafhankelijke inspectiediensten komen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels