nieuws

Werkgevers moeten van FNV met de billen bloot

bouwbreed

rotterdam ­ Werkgevers moeten kiezen en duidelijk maken dat het kabinet niet goed bezig is. Dat vindt voorzitter D. van Haaster van FNV Bouw. Gisteren sprak de vakbondsbestuurder tijdens een actiebijeenkomst in Rotterdam. Zon tweehonderd bouwvakkers verzamelden zich rond lunchtijd op het Schouwburgplein om te demonstreren tegen de plannen van het kabinet.

Premier Balkenende en zijn ministers hebben de bonden stevig op de tenen getrapt door vast te houden aan de eerder aangekondigde forse bezuinigingen op het sociale zekerheidsstelsel. Daarnaast wil de regering het aanzienlijk moeilijker maken om met vervroegd pensioen te gaan, omdat de Nederlandse bevolking in een hoog tempo vergrijst.

Vorige week hebben vrijwilligers en kaderleden van FNV Bouw Regio West op bouwplaatsen in en rond Rotterdam mensen gevraagd voor de protestlunch op het Schouwburgplein. De plaatsen die een bezoek hebben gehad, staan woensdagochtend, als de ploeg zich op het regiokantoor aan de Pegaususweg verzamelt, met punaises op een kaart van Rotterdam aangegeven. “Rood is een bouwkeet en geel staat voor een timmerfabriek. Bij groen is een betonmortelcentrale en de corporaties zijn wit”, legt districtsbestuurder H. Crombeen van FNV Bouw uit. Hij neemt samen met twee vrijwilligers de Vinex­locatie Fascinatio in Capelle aan den IJssel voor zijn rekening.

Jaarsalaris

“Wie straks met de vut wil, moet vooraf een heel jaarsalaris aan de regering betalen”. Crombeen weet waarmee je bouwvakkers in beweging krijgt. In de fel geel geschilderde bouwkeet met knalblauwe luiken liggen al gauw talloze FNV­pasjes op tafel. Zorgvuldig worden de groene formulieren ingevuld die door de vakbondsman zijn uitgedeeld om de actievoerders te registreren. En dat gaat niet zonder je lidmaatschapsnummer.

“Ik heb gelukkig, even afkloppen, nog nooit met de ww te maken gehad. Maar als je dat meemaakt, ga je straks meteen de bijstand in. Daar ben ik faliekant tegen”, legt J. Kuijsters. Zijn formulier ligt inmiddels ingevuld voor hem op tafel. Hij werkt voor Van der Vorm Bouw op de nog goeddeels met kleine rode struikjes begroeide bouwlocaties aan een rijtje nieuwe woningen.

“Er blijven straks een stuk of drie man over”, schat uitvoerder F. van Gils de schade. Hij begrijpt de actievoerders wel, waaronder op de eerste dag na Prinsjesdag mensen die anders nooit gaan. “Het is de vut, hè. Daar hebben ze het tenminste de hele week over gehad. Maar ja, dat kan ook niet. Eerst laten betalen en als het zover is, gaat het niet door”.

Reageer op dit artikel