nieuws

Vuurwerkbedrijven willen centraal gelegen opslag

bouwbreed

zwolle ­ Het ministerie van VROM moet eindelijk duidelijkheid geven over de beoogde plaatsen voor vuurwerkopslag. De Vereniging Evenementenvuurwerk Nederland (VEN) liet in een brief aan het ministerie weten dat ze interesse heeft voor een centrale opslag. Maar er bestaan nog te veel vraagtekens over onder meer regelgeving en kosten.

Bovendien pleit de VEN voor opslag in de Flevopolder in plaats van de aangewezen locaties in Kollumerwaard en Ulicoten, zo liet een woordvoerder weten.

De vuurwerkbedrijven moesten voor afgelopen maandag aangeven of ze akkoord gaan met de opslag in Friesland en Noord­Brabant. Aangezien nog veel onzekerheid bestaat over de randvoorwaarden, vroeg de vereniging om verduidelijking. Tot dusver heeft het ministerie nog niet op de brief gereageerd, aldus de zegsman.

Sinds de ramp in Enschede zijn de regels omtrent vuurwerkopslag veel strenger geworden. Hierdoor zijn veel vuurwerkbedrijven naar Duitsland uitgeweken of halen hun voorraad uit het buurland. Het gevolg is dat veel meer kilometers extra worden afgelegd met gevaarlijke stoffen.

Volgens de VEN lossen de locaties in Kollumerwaard en Ulicoten dit probleem niet op, omdat de meeste vuurwerkbedrijven in het midden van het land zijn gehuisvest. Een opslagplaats in de Flevopolder, mogelijk in de omgeving Dronten, biedt meer perspectieven. “Bovendien voldoet het aan de afstandseisen en is er grond beschikbaar”, stelt de woordvoerder.

Volgens hem leidt de aanhoudende onduidelijkheid van de overheid ertoe dat de opslagplaatsen niet voor 2007 operationeel zijn. Tot die tijd zal het vervoer via Duitsland moeten gaan.

De gemeente Kollumerland, waar Kollumerwaard onder valt, heeft voor de zomer aan het ministerie laten weten dat ze de komst van een vuurwerkopslag niet ziet zitten. De locatie grenst aan Nationaal Park Lauwersmeer.

Ook de gemeente Baarle­Nassau zit niet te wachten op een opslagplaats in Ulicoten. Ze wacht bovendien al geruime tijd op een reactie van het ministerie waarin meer duidelijkheid wordt gegeven over de voorwaarden die de gemeente heeft gesteld. (anp)

Reageer op dit artikel