nieuws

Voormalige rijkswerf wordt groot attractiepark: Cape Holland

bouwbreed

den helder ­ De voormalige werf van de Koninklijke Marine, Oude Rijkswerf Willemsoord in Den Helder wordt de komende maanden omgetoverd tot een grootschalig attractiepark dat 29 april 2004 opengaat.

De plannen zijn gisteren bekendgemaakt. Het park krijgt de naam Cape Holland. Volgens burgemeester J. Staatsen van Den Helder, de enige stad in Nederland die aan drie zijden door water is omgeven, is de historische werf een unieke locatie voor het nautische themapark van �wereldformaat�.

Het bouwen van houten schepen zoals dat in de tijd van de Verenigde Oost­Indische Compagnie (VOC) werd gedaan, vormt het thema waaromheen alle attractie­onderdelen zijn opgezet. De gemeente Den Helder ontwikkelt het park, in samenwerking met Libéma, bekend van de Beekse Bergen en Autotron. Als topattractie wordt de replica van het grootste VOC­schip ooit, de Prins Willem, naar Den Helder gehaald.

Het schip, van 68 meter lang, 14 meter breed en 54 meter hoog, ligt nu nog in het Nagasaki Holland Village in Japan, maar ligt vanaf volgend voorjaar naast Cape Holland Treasure Park. Deze attractie komt in de mastenloods uit 1825 waar met sprekende en bewegende poppen de bouw van een schip na wordt gebootst zoals dat in de 17de eeuw werd gedaan.

Constructie

De mastenloods is een van de zeven monumentale gebouwen op de het terrein van ruim 20 hectare groot. De originele houten constructie van de loods is bewaard gebleven en heeft halfronde ramen en symmetrische verhoudingen, zoals het een neoclassistische bouwstijl betaamt. In de oude stoomketelmakerij uit 1920 komt een simulator waar de bezoeker van het themapark aan den lijve kan ondervinden hoe het is om een storm op zee te overleven.

In de droogdokken uit 1866 en 1922 worden straks de Cape Holland dockside concerts gegeven. “Ze behoren tot de oudste gemetselde droogdokken van Europa”, zegt H. van der Sluys van Ontwikkelings­ en exploitatiemaatschappij Willemsoord tijdens haar rondleiding over de voormalige scheepswerf.

Verderop werken bouwvakkers van de combinatie NAC Woudenberg aan de megabioscoop, die rond 1 oktober dit jaar wordt opgeleverd. De aannemers NAC en Woudenberg hebben speciaal voor dit project een gelegenheidscombinatie gevormd, waarbij Woudenberg volledig aan de restauratie werkt en NAC de nieuwbouw en renovatie doet.

De restauratie van alle gebouwen heeft 200 miljoen gulden gekost. De totale investering komt op 6,8 miljoen euro, inclusief de inrichting van de attracties.

Reageer op dit artikel