nieuws

VNG: Gemeente de klos

bouwbreed Premium

den haag ­ Gemeenten worden onevenredig zwaar getroffen door de bezuinigingen. Dit terwijl ook zij zich voor grote opgaven zien geplaatst , reageert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op de Miljoenennota. De vier grote steden (G4) menen dat door de begrotingsvoorstellen het grotestedenbeleid een “lege huls” dreigt te worden. De VNG houdt vanwege de vergaande […]

den haag ­ Gemeenten worden onevenredig zwaar getroffen door de bezuinigingen. Dit terwijl ook zij zich voor grote opgaven zien geplaatst , reageert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op de Miljoenennota. De vier grote steden (G4) menen dat door de begrotingsvoorstellen het grotestedenbeleid een “lege huls” dreigt te worden.

De VNG houdt vanwege de vergaande gevolgen van de kabinetsvoornemens op 9 oktober een buitengewone ledenvergadering. De gemeentebesturen voelen niets voor de onplezierige taak de maatregelen waartoe zij zich gedwongen zien, aan de burgers te moeten uitleggen. “De VNG verzoekt het kabinet daarom aan te geven wat de voornemens op gemeentelijk terrein betekenen voor de voorzieningen en de financiële lasten van de burgers.”

Er wordt volgens de VNG bijvoorbeeld wel geïnvesteerd in nationale infrastructuur, “maar daardoor worden de fileproblemen verschoven naar de gemeenten”. En die zitten zonder geld. G4 en VNG maken zich verder bij het grotestedenbeleid vooral grote zorgen over de forse bezuinigingen op de sociale pijler. Dit zet ook het voortbestaan van de andere pijlers onder druk, vrezen zij.

De aanpak van regels en bureaucratie noemt de VNG een pluspunt. De G4 hopen dat het kabinet snel met concrete maatregelen komt om, zoals beloofd, rijke corporaties meer te laten bijdragen aan de herstructurering.

Reageer op dit artikel