nieuws

Verruiming van Westerschelde weinig effectief

bouwbreed Premium

Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Kust en Zee dat staatssecretaris Schultz (waterstaat) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het onderzoek op kosten van Nederland is onderdeel van het project Monitoring Verruiming Westerschelde. Deze komt voort uit het Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Vlaams Gewest waar is vastgelegd dat de […]

Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Kust en Zee dat staatssecretaris Schultz (waterstaat) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het onderzoek op kosten van Nederland is onderdeel van het project Monitoring Verruiming Westerschelde. Deze komt voort uit het Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Vlaams Gewest waar is vastgelegd dat de effecten van de verruiming in de gaten worden gehouden.

In het rapport wijzen de onderzoekers op het belang van het meergeulensysteem. Met het terugstorten van gebaggerd materiaal, nodig om de balans in de Westerschelde niet te verstoren, dreigt hier verandering in te komen. “Op dit moment naderen de storthoeveelheden de kritieke grens”, melden de onderzoekers zelfs. Rijkswaterstaat en de administratie Waterwegen en Zeewegen gaan onderzoeken of deze stelling uit het rapport juist is.

De volledige effecten van de verruiming zijn pas goed zichtbaar na een periode van tien tot vijftien jaar. Meerdere onderzoeken, meten en studeren is volgens de twee overheden dan ook onontbeerlijk. Nederland en Vlaanderen hebben nu afgesproken voortaan het onderzoek gezamenlijk uit te voeren.

Het volgende evaluatierapport verschijnt in 2006.

Reageer op dit artikel