nieuws

Veel illegale bouwvakkers in Groot­Brittannië

bouwbreed Premium

londen ­ Op veel Britse bouwplaatsen, rond Londen, werken op grote schaal illegale vluchtelingen. Dat stelt de Londense avondkrant Evening Standard na een undercover onderzoek.

De illegalen worden door tientallen aannemers �s morgens opgepikt in een aantal straten in de Britse hoofdstad ­ inmiddels bekend als Job Streets ­ om vervolgens met busjes naar de bouwplaats te worden vervoerd. De meesten krijgen niet meer dan 40 euro per dag betaald. De National Federation of Builders eist dat het ministerie van Binnenlandse Zaken in Londen een diepgaand onderzoek instelt.

Volgens Alistair McHarg, voorzitter van de NFB, blijkt uit het verhaal “alleen op welke schaal dit probleem zich voordoet. Zelfs het ministerie geeft toe dat naar alle waarschijnlijkheid honderdduizenden illegale werkers zonder goede training, vaardigheden of enige kennis van veiligheid en arbo op de bouwplaatsen rondlopen. Zij vormen op hun beurt een groot gevaar voor de legale bouwvakkers.”

Teneinde de ware omvang van het probleem vast te stellen, vraagt McHarg om een onderzoek op nationale schaal. “Intussen moeten we kijken wat de werkgeversorganisaties, bonden, arbeidsinspectie en andere betrokkenen samen kunnen doen om hier een eind aan te maken.” Volgens McHarg is het feitelijke probleem “dat je in dit land zo een bouwbedrijf kunt beginnen zonder enige kwalificatie of registratie.”

Reageer op dit artikel