nieuws

Terex koopt Tsjechische vrachtwagenfabriek Tatra

bouwbreed

den haag ­ De Amerikaanse grondverzet­ en bouwmachinegroep Terex heeft een meerderheidsbelang gekocht in de Tsjechische vrachtwagenfabriek Tatra. Terex, dat al ruim twintig procent van de aandelen bezat, heeft ruim 50 procent van de aandelen overgenomen van beleggingsmaatschappij SDC International Inc.

Met een aandelenpakket van ruim 71 procent heeft het de controle over het bedrijf, dat vorig jaar een omzet draaide van 138 miljoen dollar. Tatra maakt zware vrachtwagens en off­roadvoertuigen voor de commerciële en militaire markt. Tatra en Terex waren al elk voor een derde eigenaar van American Truck Company (ATC), dat speciale militaire voertuigen bouwt. Terex gaat nu voor tweederde in die joint­venture verder. ATC is door het Israëlische ministerie van defensie uitgekozen om een offerte te doen voor de levering van 315 middelzware gepantserde trucks.

Ron De Feo van Terex, ziet in Tatra een goede mogelijkheid om de militaire activiteiten van Terex uit te breiden: “Bovendien is Tatra een uitstekende fabrikant die producten en onderdelen tegen lage kosten kan leveren. Het bedrijf had zelf geen kapitaal om te investeren in uitbreiding en modernisering. Dat is er nu wel”.

DeFeo heeft zijn maatje Fil Filipov benoemd tot president­commissaris. Directie en commissarissen van Tatra blijven vooralsnog zitten. Filipov blijft bestuursvoorzitter van Terex Cranes.

De Feo benadrukt in een verklaring dat de vooruitzichten voor Terex, inmiddels met een wereldwijd marktaandeel van meer dan vijf procent en een omzet van bijna drie miljard dollar de vierde bouwmachinefabrikant ter wereld, onveranderd goed zijn. Niettemin geeft hij ook een duidelijk waarschuwing af: “De business van Terex is cyclisch, internationaal, concurrerend en conjuctuurgevoelig. Wij zijn van tal van factoren afhankelijk. Wat vandaag geldt, kan morgen anders zijn”.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels