nieuws

Tekenaars en rekenaars in de spotlights

bouwbreed Premium

kortrijk ­ Een beurs die zich specifiek op voorschrijvers van materialen en producten in de bouw richt, geniet ruime belangstelling van architecten en raadgevende ingenieurs. Dat leerde beursbedrijf Kortrijk Xpo toen het in mei de Belgische vaktentoonstelling Architects at Work hield. Met dit succes in gedachten wil de organisator het concept ook in Nederland beproeven.

Xpo Kortrijk organiseerde Architects at Work als reactie op de kritiek die de Belgische bouwbeurs Batibouw van de vakmatige bezoekers krijgt. Die zou zich te veel op de consument richten en te weinig rekening houden met bijvoorbeeld �voorschrijvers�.

Het beursbedrijf bedacht in overleg met de twee Belgische architectenorganisaties een expositie die zich specifiek richt op voorschrijvers als architecten en raadgevende ingenieurs. Het resultaat deed enigszins denken aan de opzet van �Hardenberg�. De eerste aflevering van de beurs trok 115 exposanten en 1500 bezoekers.

Datzelfde wil Xpo Kortrijk ook in Nederland uitproberen. Het beursbedrijf nam daarvoor contact op met de ONRI en de BNA. Die hebben nog niet laten weten of ze wel of niet meedoen. De organisator benadrukt dat het geen beurs voor aannemers of installateurs wordt. Er gelden strenge voorwaarden: exposanten mogen alleen producten of diensten tonen die echt nieuw zijn. Een selectiecommissie bestaande uit vijftien deskundigen ziet toe op het noviteitsgehalte. Tijdens de Belgische editie kreeg de leverancier voor het exposeren van zijn nouveauté een stand van 12 tot 15 vierkante meter en betaalde daarvoor 2500 euro.

Xpo Kortrijk benaderde intussen driehonderd mogelijke deelnemers voor een ander initiatief: de eerste Belgische variant van de beurs Infratech. Die wordt van 11 tot en met 13 februari volgend jaar in Kortrijk gehouden. Het beursbedrijf wil er 6000 vierkante meter voor reserveren en hoopt in elk geval aan tachtig exposanten plaats te bieden.

Tevens overweegt de organisatie 2000 vierkante meter wedstrijdruimte te reserveren voor het Belgische kampioenschap straatmaken. De Belgische Infratech wordt om en om gehouden met de Nederlandse versie.

Xpo Kortrijk organiseert de beurs met de Belgische Matexpo en de Rotterdamse Ahoy die de Nederlandse Infratech regelt. Het beursbedrijf hoopt dat het concept ook in België aanslaat. De expositie kan er toe bijdragen dat aannemers samen praten over de al dan niet gezamenlijke uitvoering van gww­werk. In Nederland is dat gewoon, in België niet. Xpo Kortrijk leerde inmiddels dat Belgische gww­aannemers projecten die niet nadrukkelijk onder de categorie �groot� vallen het liefst alleen uitvoeren.

Reageer op dit artikel