nieuws

Tegenstrijdigheden

bouwbreed Premium

De trouwe beurswatcher moet zo langzamerhand de wanhoop nabij zijn. Economische signalen zijn een vat vol tegenstrijdigheden, de reacties van de beleggers erop evenzeer. Neem bijvoorbeeld de maandag. De AEX ging lekker omhoog omdat beleggers steeds meer geloof krijgen in economisch herstel. Dinsdag werd het geloof weer danig op de proef gesteld. Weliswaar zat er […]

De trouwe beurswatcher moet zo langzamerhand de wanhoop nabij zijn. Economische signalen zijn een vat vol tegenstrijdigheden, de reacties van de beleggers erop evenzeer.

Neem bijvoorbeeld de maandag. De AEX ging lekker omhoog omdat beleggers steeds meer geloof krijgen in economisch herstel.

Dinsdag werd het geloof weer danig op de proef gesteld. Weliswaar zat er een lekkere groei in de Amerikaanse verwerkende industrie, maar tot teleurstelling van velen leidde dit niet tot banengroei. Integendeel het aantal uitkeringsaanvragen in de VS nam behoorlijk toe. Dat ook de arbeidsproductiviteit aan gene zijde van de Atlantische Oceaan enorm is toegenomen, ontging kennelijk iedereen.

Woensdag keerde de vreugde weer terug. De AEX behaalde een jaarrecord op 341,43 punten. Met name de financials en de technologiefondsen deden het goed.

Donderdag was er weer een daling. Volgens handelaren omdat beleggers hun winsten verzilverden. Meest opmerkelijk was de daling van Ahold dat een aandeelhoudersvergadering had uitgeschreven om uit te leggen waarom het nog steeds de jaarcijfers 2002 niet kon presenteren. Rumoer ontstond er over de maximaal 10 miljoen die grootgruttersbaas Moberg toucheert voor een jaartje werk. Beleggers zouden in plaats van boos blij moeten zijn. Iemand die zo goed kan onderhandelen voor zichzelf, moet dat kunstje ook uit kunnen halen voor de Zaanse kruidenier. Grootaandeelhouder Albert zelf is in ieder geval wel blij.

De bouw liet deze week ook weer van zich horen. Heijmans en VolkerWessels kwamen met de halfjaarcijfers. De beleggers werden er niet echt blij van.

Guus Hoefsloot van Heijmans krijgt het meteen in zijn eerste jaar al zwaar. Het bedrijf ziet zich genoodzaakt de doelen drastisch bij te stellen. Dat kan iedere belegger nog begrijpen in het huidige tijdsgewricht waarin overheidspenningen voor investeringen steeds schaarser worden. Ook het focussen op betere marges zal de belegger plezier doen. Aan de koers was het niet te merken. Heijmans leverde behoorlijk in, zo�n 1,5 euro in een week tijd.

Herman Hazewinkel zal een gelukkig man zijn. Nog 12 nachtjes slapen en VolkerWessels is van de beurs. Geen gezeur meer of piekeren over de koersen. Zijn grootaandeelhouder Dick Wessels begrijpt het maar al te goed. En ook de aandeelhoudersvergaderingen kunnen lekker kort gehouden worden.

Het lijkt echter wel of de belegger het vertrouwen in de bouw begint kwijt te raken. Want ook BAM verloor vanaf donderdag terwijl de halfjaarcijfers pas volgende week komen. Kennelijk denkt de belegger dat als het Heijmans en VolkerWessels minder gaat, BAM het niet beter zal doen.

Nu al is voorspelbaar dat de BAM­koers zich volgende week weer zal herstellen, tenminste als Wim van Vonno den volke kond kan doen van een leuk prijsje voor Ballast Ham Dredging.

Reageer op dit artikel