nieuws

Stedelijk Museum moet privaat worden

bouwbreed

amsterdam ­ Het Stedelijk Museum in Amsterdam moet privaat worden, wil de Van den Ende Foundation er enkele miljoenen instoppen. Dat blijkt uit de woorden van directeur R. Rienstra van de non­profit­organisatie van Joop en Janine van den Ende.

Afgelopen weekeinde werd bekend dat de stichting verkennende gesprekken voert met de gemeente om een bijdrage te leveren aan het Stedelijk.

Een van de voorwaarden is dat voldoende andere financiers worden gevonden om het museum door middel van nieuwbouw en renovatie aan een goede toekomst te helpen. Het plan­Sanders om het een nieuwe toonaangevende positie geven, moet uitvoerbaar blijken.

De gemeente Amsterdam heeft becijferd dat er nog 30 miljoen euro nodig is en wil zelf met 10 miljoen over de brug komen. Ook hoopt zij op hulp van het Rijk. Hoeveel dus door private financiers moet worden opgebracht, is nog niet duidelijk zolang Den Haag geen toezegging heeft gedaan. Of die toezeggingen komen, is in deze tijd van bezuinigingen hoogst onzeker.

Reageer op dit artikel