nieuws

Seacore helpt kwestie met heipalen oplossen

bouwbreed

Dat overkwam de ontwerpende aannemer Aker Kvaerner die heier Rowan Drilling in het Valhall­veld in het 76 meter diepe Noorse deel van de Noordzee palen liet slaan. Het Britse Seacore bracht uitkomst. De heipalen moeten de vier poten dragen van een installatie waarmee oliemaatschappij BP Norway de druk in een oliebron vergroot door water te […]

Dat overkwam de ontwerpende aannemer Aker Kvaerner die heier Rowan Drilling in het Valhall­veld in het 76 meter diepe Noorse deel van de Noordzee palen liet slaan. Het Britse Seacore bracht uitkomst.

De heipalen moeten de vier poten dragen van een installatie waarmee oliemaatschappij BP Norway de druk in een oliebron vergroot door water te injecteren en zo de productie te vergroten. Vijf palen konden echter niet tot de voorgeschreven diepte worden geslagen.

Seacore uit het Britse Helston, onder meer gespecialiseerd in buitengaatse constructies, zorgde dat de aannemer de oorzaak van de hapering kon onderzoeken. Dat gebeurde door de gestuite palen tot onder toe uit te boren; een project van veertig dagen en ruim 1,4 miljoen euro.

Om de heipalen leeg te boren, monteerde Seacore vanaf het hefplatform Rowan Gorilla 7 en het eigen heiplatform Teredo 10­40 grote lengten buis met een diameter van 300 millimeter. Sindsdien zijn vijf heipalen net boven de zeebodem afgezaagd en naar de wal gebracht. Op die manier is de fundering geschikt gemaakt voor twee extra hulpconstructies met twee heipalen.

Het heiwerk voor de waterinjector begon in oktober 2002 en het platform had in maart van dit jaar gereed moeten zijn. Zoals het er nu naar uitziet begint het boren in oktober of november van dit jaar.

Reageer op dit artikel