nieuws

Railbranche wil plannen nieuwbouw uitstellen

bouwbreed Premium

utrecht ­ De Nederlandse Spoorwegen, Prorail en Railion willen de nieuwbouwplannen voor het Nederlandse spoorwegennet voorlopig uitstellen. Het geld dat zo wordt bespaard, moet volgens het trio worden geïnvesteerd in bestaand spoor.

De komende vier jaar is 2,4 miljard euro nodig voor de modernisering van het systeem dat volgens de railbranche verouderd en overbelast is.

De huidige slechte economische omstandigheden bieden weinig ruimte om extra geld vrij te maken, zo realiseren de bedrijven zich in het gezamenlijk gepubliceerde rapport �Benutten en bouwen, het plan van de spoorsector�. Toch is er veel geld nodig om het spoorwegsysteem voor te bereiden op de verwachte toename van goederenvervoer en passagiers.

“Het bestaande systeem functioneert niet optimaal maar moet de komende jaren toch een volumestijging van 70 procent opvangen”, benadrukt woordvoerder E. Drent van Prorail. Daarbij onderstreept hij dat de beheerder van het Nederlandse spoorwegennet, de Nederlandse Spoorwegen, en Railion niet tegen nieuwbouw zijn, maar de prioriteit met nadruk willen leggen bij de vernieuwing van de systemen die er nu al liggen. Eenmaal gemoderniseerd kunnen die vervolgens veel intensiever worden gebruikt. Pas daarna denkt het drietal aan uitbreiding.

Drent wijst ook op de lange procedures, de vaak uit de hand lopende kosten en de complexe planning die met de aanleg van nieuw spoor hand in hand gaan. Drent: “Bij de vernieuwing van wat er nu al is heb je daar geen last van.” Volgens de woordvoerder van Prorail is het aan de politiek om de bakens te verzetten.

Reageer op dit artikel