nieuws

Pyrostar rekent af met soepele regels rond brandwerend glas

bouwbreed Premium

Het glas, dat pyrostar is gedoopt, wordt officieel begin november in Utrecht gepresenteerd op de beurs Integrale Veiligheid. Het glas is speciaal ontwikkeld voor buitentoepassingen in isolerend dubbelglas. Tot nu toe wordt voor deze toepassing silicaatbeglazing gebruikt, waar de brandwerendheid wordt verzekerd door een gellaag, die onder invloed van hitte opschuimt en een isolatielaag vormt. […]

Het glas, dat pyrostar is gedoopt, wordt officieel begin november in Utrecht gepresenteerd op de beurs Integrale Veiligheid. Het glas is speciaal ontwikkeld voor buitentoepassingen in isolerend dubbelglas.

Tot nu toe wordt voor deze toepassing silicaatbeglazing gebruikt, waar de brandwerendheid wordt verzekerd door een gellaag, die onder invloed van hitte opschuimt en een isolatielaag vormt. Voor buitentoepassingen gelden echter minder zware eisen. Pyrostar is een speciaal geharde beglazing voorzien van een speciale coating en kan worden gecombineerd met alle mogelijke glastypen, zoals zonwerend glas

Bij de laatste excursie naar het research- en ontwikkelcentrum van Glaverbel in het Belgische Jumet werd overigens niet een paneel van het nieuwe type getest. De glasfabrikant neemt regelmatig mensen mee naar de testoven in het ontwikkelcentrum, omdat er volgens Bram van Huit van Glaverbel Nederland geen betere manier is om mensen te overtuigen van de werking van brandwerend glas. De cijfertjes en testresultaten spreken wat dat betreft niet voor zichzelf en verschaffen mensen te weinig �gevoel� met de materie.

Bij het laatste bezoek werd het spiegeldraadglas en een pyrobelite EW 60-16-ruit onderworpen aan de standaardbrandkromme; de test die brandwerende beglazing volgens de Nederlandse regelgeving moet doorstaan, waarbij het vuur binnen een kwartier een temperatuur van 600 graden Celsius bereikt om uiteindelijk door te lopen tot boven de 1000 graden.

Stralingsniveau

Het spiegeldraadglas liet, zoals te verwachten was, al snel te veel warmte door. Binnen dertig minuten na het begin van de brandproef kwam het stralingsniveau aan de andere kant van de ruit boven de 15 kW/m2. Daarmee voldoet het glas alleen aan de eisen voor E-beglazing. Dat wil zeggen: het is 30 minuten vlam- en rookdicht, maar aan het stralingscriterium voor zogenaamde Ew beglazing voldoet het niet. Laat staan dat het aan de eisen volgens het temperatuurcriterium van Ei-beglazing voldoet en de temperatuur op tien centimeter van het glas na 30 of 60 minuten nog niet de 140 graden Celsius heeft overschreden.

Aan die laatste eis voldeed het geteste pyrobelite paneel niet, maar dat was bij dit type ook niet de verwachting. In Nederland hoeft brandwerende beglazing tot nu toe helemaal niet aan het temperatuurcriterium te voldoen. Al ligt er Europese harmonisatie op de loer; tot nu toe wordt alleen naar vlamdichtheid en thermische stralingsisolatie gekeken. Daarom brengt Glaverbel in Nederland ook de light-varianten van haar brandwerende glas op de markt. Alleen in Finland kan dat ook worden toegepast; andere landen hanteren strengere eisen.

Productielijn

Het nieuwe pyrostar krijgt een plekje onderaan de pyrobelite productlijn van de fabrikant en slaat een brug naar het spiegeldraadglas. Volgens Van Huit verwacht Glaverbel daarmee tegemoet te komen aan de wens van architecten, die immers nog altijd streven naar toepassing van meer glas in hun ontwerpen. Ook in binnenhoeken van gevels kan nu namelijk voordelig glas worden toegepast, zonder gevaar van brandoverslag.

Tot nu toe worden die bouwdelen vaak dichtgezet met steen of beton, omdat brandwerend glas veelal te duur is. Net als voor de opschuimende silicaatbeglazing geldt voor het gehard gecoate Pyrostar dat het diep in de sponning moet worden geplaatst en de glaslatten geschroefd zijn, zodat de ruit door de hitteontwikkeling of het opschuimen niet uit de sponning wordt gedrukt.

Reageer op dit artikel