nieuws

Paleis van Justitie in Brussel heeft weer koperen koepel

bouwbreed

brussel ­ Met de vernieuwing van de reusachtige koperen koepel op het monumentale Paleis van Justitie in Brussel is de eerste fase van de renovatie van het gebouw voltooid.

Voor ruim 3,5 miljoen euro blinkt de 170 meter hoge koepel als nooit tevoren. Het waren Hongaarse renovatiespecialisten die het karwei klaarden. Ze bedekten niet alleen de koepel geheel met nieuwe koperen platen, ze maakten ook de koperen leeuwenkoppen en bloemenkransen na op basis van de originele exemplaren. De beschermende witte folie rond de koepel is inmiddels verdwenen. Volgende week verdwijnen ook de stellingen en hebben de Brusselaars en honderden toeristen, die het justitiepaleis dagelijks komen bezoeken, opnieuw een onbelemmerd uitzicht op de fonkelende koperen koepel.

Daarna begint de rest van de renovatie van het gebouw die tegen 2006 voltooid moet zijn en waaraan een prijskaartje hangt van 50 miljoen euro.

Met de bouw van het Paleis van Justitie werd in 1866 begonnen naar een ontwerp van architect Joseph Poelaert. Naar hem is ook het plein genoemd waaraan het gebouw ligt. De bouw duurde zeventien jaar. In 1944 staken de Duitsers de koepel in brand. Door deze barbaarse daad stortte de koepel in en liep het gebouw grote schade op. De Duitsers bliezen ook de achterzijde van het pand met explosieven op. Het duurde ruim drie jaar voordat alle puin was opgeruimd. De heropbouw van de vernielde koepel en de achterzijde van het gebouw vergden opnieuw geruime tijd.

Reageer op dit artikel