nieuws

Overijssel geeft voorkeur aan kunststof oeverbescherming

bouwbreed

ossenzijl ­ De provincie Overijssel heeft gekozen voor een innovatieve vinding op het gebied van oeverbescherming: een nieuw kunststof damwandsysteem.

In Ossenzijl is voor het eerst in Nederland een Prolock­damwand geplaatst. De provincie trekt 30.000 euro uit voor dit project. Het initiatief, gefinancierd door de provincie, is uitgevoerd door de Beens Groep uit Genemuiden.

Het idee voor de wand van deze speciale duurzame kunststof damwand is ontwikkeld door Sima­Profextru uit Hardenberg. Innovatie op dit gebied wordt door Overijssel gestimuleerd. “Door 30.000 euro uit te trekken voor de kunststof damwand zetten we een stap in de goede richting”, zegt gedeputeerde Klaasen.

De provincie Overijssel heeft in West­Overijssel ongeveer 100 kilometer vaarweg in beheer en onderhoud. Het grootste deel van deze vaarwegen is voorzien van een beschoeiing.

Met behulp van subsidie zijn in de loop van de jaren vele kilometers nieuwe beschoeiing aangelegd. Twintig jaar later wordt de staat van deze houten beschoeiingen op veel plaatsen slechter. Daarom moet de provincie in de komende jaren op veel plaatsen de houten beschoeiing repareren en gedeeltelijk ­ en op termijn zelfs helemaal ­ moeten vervangen.

De provincie is al een tijd op zoek naar duurzame alternatieven, die een lange levensduur garanderen van alle onderdelen, dus zowel boven als onder water.

Dit pilotproject met ProLock is een vervolg op lopende proeven die met twee stalen damwanden en een andere kunststofwand zijn uitgevoerd. Het systeem bestaat uit een hoogslagvast kunststof scherm, dat voor grondkering zorgt. Verder bestaat het systeem uit houten palen rond 16 centimeter die de sterkte van de constructie leveren.

Na uitgebreid marktonderzoek heeft het Overijsselse bedrijf Sima­Profextru dit systeem ProLock ontwikkeld omdat het vooral duurzaam is (levensduur 50 jaar), economisch aantrekkelijk door besparing op materiaal (omdat niet de gehele hoogte van de damwand hoeft te worden geheid) en milieuvriendelijk omdat onbehandelde vuren palen kunnen worden gebruikt, die altijd onder het laagste waterniveau blijven en dus niet kunnen rotten.

Reageer op dit artikel