nieuws

Nieuwe Zelic blijkt Giant incognito

bouwbreed Premium

papendal ­ De nieuwe kniklader Zelic blijkt een Giant incognito. Importeur Verhoeven in Maarheeze windt er geen doekjes om: “We hoeven het niet te verbergen, het zijn dezelfde machines”.

De machines worden sinds een paar jaar onder de naam Giant gemaakt in het Noord­Brabantse Haaren en in Nederland onder die naam verkocht.

Verder gaan tal van machines naar het bedrijf Fisatech in San Marino, waar ze worden gestickerd met de naam Zelic. De machines vinden vervolgens hun weg naar onder meer België en Duitsland, maar ook naar importeur van grondverzetmachines Verhoeven.

“We doen natuurlijk al jaren in de hydraulische minigraafmachines van Takeuchi”, zegt verkoper A. de Bruyn. “We hebben daardoor veel contacten, ook in park­ en landschapsonderhoud. Er bleek een toenemende vraag naar knikladers in de categorie van één tot twee ton. Toen we in contact kwamen met Fasitech, hoefden we na analyse niet lang na te denken: het zijn uitstekende machines met prima prestaties voor een goede prijs. Toen bleek, dat ze in Nederland worden geproduceerd, zijn er wat gesprekken geweest tussen fabrikant en wij enerzijds en dealers van beide kanten anderzijds. Wij zijn tevreden over de uitkomst”, aldus De Bruyn.

Concurrentie

De kleinste Zelic is de Z85S met en eigen gewicht van 1200 kilo, een werkhydrauliek van 33 liter per minuut bij 180 bar en een hefvermogen van 700 kilo. De kiplast is recht 850 kilo en 45° geknikt 450 kilo.

De grootste is de Z150T met een eigen gewicht van 1950 kilo, een werkhydrauliek van 45 liter per minuut bij 180 bar en een hefvermogen van 1700 kilo. De kiplast is recht 1480 kilo en 45° geknikt 900 kilo.

“De machine kan de concurrentie met alle bekende merken aan, niet alleen in park­ en landschapsonderhoud, maar zeker ook in bijvoorbeeld de straatmakerij”, oreert De Bruyn. Verhoeven kondigde gisteren tijdens de Demodagen in Papendal aan, dat het Maarheezer bedrijf aanbouw­ en uitrustingsstukken als grijpers, bakken, grondboren en dergelijke onder een eigen merknaam in de markt gaat zetten: Vematec. De hulpstukken worden elders naar eigen ontwerp gefabriceerd.

Meer nieuws van Verhoeven kwam van Takeuchi. De Japanse fabrikant komt binnenkort met een tweetons graafmachine, die het gat tussen de 1,6­tonner en de 2,2­tonsmachine gaat vullen. Het wordt een binnendraaier met standaard een hydraulisch uitschuifbare onderwagen.

Verder heeft Takeuchi het leveringsprogramma aan de bovenkant uitgebreid: de TB1140 is een 14­tons rupsmachine met een vermogen van 62,2 kW en daarmee allang geen minigraafmachine meer.

Reageer op dit artikel